Каракачанов: Определени среди пречат на сделката за военните кораби

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Военният министър Красимир Каракачанов смята, че "има опити на определени среди в България да попречат" на проекта за купуването на два нови патрулни кораби за около 1 млрд. лева. По думите му една от фирмите е завела съдебни дела. 

"Адвокатът им е доста политически ангажиран и се прави всичко възможно да се спре проектът. Аз виждам опити за лобистки интереси, но докато съм министър, това няма да се случи", посочи Каракачанов, цитиран от БТА. 

Последните седмици МО дава поредица сигнали, че проектът е на финалната права и ще бъде подписан съвсем скоро. За проекта официални оферти подадоха само германската компания "Люрсен" "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG" и италианската "Финкантиери" "Fincantieri", като военното министерство избра за изпълнител германската фирма. 

През май тази година вестник "Капитал" съобщи, че "Финкантиери" е подала жалба пред Върховния административен съд (ВАС). Изданието написа тогава, че един от адвокатите, които представляват интересите на италианците по делото, е бившият депутат от ДПС Четин Казак.

МО обаче проведе преговорите с "Люрсен" през лятото и военният министър Красимир Каракачанов очакваше да се стигне до подписване на договор през октомври. Сега обаче финансовото министерство прехвърли разходите за покупката на корабите за следващата година и това малко ще забави подписването.

Въпреки това военното министерство смята, че сделката за около 1 млрд. лева ще бъде подписана в първите две седмици на ноември, обясни зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков по-рано тази седмица.

Преди дни министерството е получило известие от финансовото министерство, че предвидените в централния бюджет 171 млн. лева за проекта трябва да бъдат препланирани за 2021 година. Правителството планира да изплати проекта разсрочено за 9 години. 

Наложената промяна ще доведе до още един кръг преговори с избраната за изпълнител германска компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), но договорът ще е факт между 1 и 15 ноември, каза Величков.

Очаква се скоро Каракачанов да внесе официално доклада за договора в Министерския съвет.

Поръчката ще бъде изпълнена от "Люрсен"  а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин". Планира се и двата кораба да бъдат построени в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?