Каракачанов подготвя изкарването на армията да пази реда

Каракачанов подготвя изкарването на армията да пази реда

Военният министър Красимир Каракачанов не се е отказал от идеята си да изкара армията да пази реда по улиците. В петък той съобщи, че иска нови правомощия за армията, за да може тя да изпълнява допълнително функции по охрана и опазване на обществения ред. Вече бил обсъдил темата с вътрешния министър Валентин Радев.

Каракачанов повдигна въпроса още през септември, когато нареди армията да се включи в издирването и ареста на търсен за убийството на съпругата си мъж. От Министерството на отбраната съобщиха, че това става на основание закона, който дава правомощия на въоръжените сили да оказват съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

В петък Каракачанов с известно закъснение даде обяснения пред депутатите. В рамките на парламентарния контрол той обясни, че в конкретния случай участието на военнослужещи от бригадата "Специални сили" е било ограничено до осъществяването на разузнаване, наблюдаване на място и събиране на информация.

Той каза още, че при подобни случаи, ако се наложи, военнослужещите с уменията и знанията, които имат, да подпомогнат органите на МВР, той ще съдейства, защото смята, че институциите, които се борят срещу подобни явления, трябва да си съдействат.

Каракачанов посочи още, че определението за тероризъм включва и действия, които събуждат страх в обществото.

В конкретния случай има всички основания да разпоредя военнослужещите от една специализирана бригада да съдействат на органите на реда, и пак подчертавам - под формата на събиране на информация и предоставянето ѝ на органите на МВР, заяви министърът.

Задалият въпроса депутат от БСП Николай Цонков възрази, че когато се осъществява планирано учение, то е предварително подготвено и има цели, план, задачи, място и програма, по която се прави, а се фиксира и като дати. Адмирирам действията ви, но е хубаво все пак да се спазва законът, заяви Цонков.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?