Каракачанов подкрепя референдум за връщането на задължителната казарма

Според него над 70% от хората са "за" , на първо време обаче се подготвя доброволната служба

Красимир Каракачанов

Очаквано военният министър Красимир Каракачанов разпозна и подкрепи идеята на военните от запаса да се проведе референдума за връщането на задължителната казарма, като представи и социалогическо проучване, според което 71% от българите подкрепяли идеята.

Той не уточни коя агенция е правила проучването, колко хора са били анкетирани и на какви въпроси са отговаряли. Според проучването, поръчано от МО преди месеци, но все още непредставено публично, 81% от българите подкрепят и възстановяването на трудовите войски – "в които неграмотните младежи да се учат на труд, ум и разум".

Каракачанов коментира, че не знае дали ще се стигне до референдум, но за него темата за референдум не е екзотична, а част от дебата за наборната военна служба.

"Един дебат, който много други държави проведоха и разрешиха", каза той и даде за пример скандинавските държави и Австрия.

"Този въпрос дали ще е по мое време или след мен ще се реши", каза Каракачанов, който наскоро сподели, че мечтата му е казармата да се върне

"Хората (военните от резерва) са прави. 28 години в БА се правят неща които не се съгласуват с военното ръководство и експертиза. Пример за това е премахването на наборната военна служба без дори да е обществено обсъдено. Тогава се обясняваше че ще имаме по-малко, но модерна армия, а тя остана само по-малка", коментира той.

Връщането на наборната военна служба бе едно от основните обещания на Каракачанов, но коалиционните партньори от ГЕРБ не го възприеха и той го замести с доброволна служба.

Каракачанов потвърди, че Законът за доброволната служба вече е готов и каза, че иска да го подложи на мащабно обществено обсъждане. Той обаче отново не даде никакви подробности около реализирането на идеята си.

"Колкото и да струва, сигурността няма цена. Но няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват някои велики специалисти", каза Каракачанов.

Засега е известно, че той планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността. Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Доброволците ще получават месечно възнаграждение една минимална заплата.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпването на работа в сектора на сигурността.

Каракачанова и екипът му разчитат доброволната служба да реши огромния проблем с липсата на достатъчно военнослужещи. В действителност обаче тя може само да замаже проблема.

Това че ще станат повече хората, които ще се водят на резерв, няма да облекчи поделенията.

Освен това нововъведението ще генерира разходи, които биха могли да отидат за увеличаване на заплатите на професионалните военни.

В момента повече от 5500 места във въоръжените сили са свободни.

Наборната казарма пък бе отменена през 2008 година, като в последните години на съществуването си тя се бе превърнала в истинска агония както за войниците, така и за Министерството на отбраната.

МО нямаше възможност да осигури навременното влизане на всички подлежащи на военна служба. Това доведе до абсурдната ситуация да се търсят връзки за влизане, а не за скатаване от казармата, тъй като определени държавни позиции в сектора за сигурност изискваха отбиване на военната служба.

"Късметлиите" да се доредят до служба пък не получаваха качествена военна подготовка заради липсата на средства за муниции, военна техника и др. За сметка на това прекарваха по-голямата част от службата си в даването на наряди, основно по опазването огромното армейско имущество, останало от времето на соца.

Така наборните войници излизаха от казармата без базови умения и с усещането, че са изгубили няколко месеца от живота си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?