Каракачанов: Пращаме на турската граница 600 военни и спецчасти

Планирани са пет зони с военни подразделения

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

България ще използва в бъдеще армията при охраната на границата си с Турция, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за влиятелния германски всекидневник "Ди Велт", цитиран от Дойче веле. Агенция Франс прес посочва по този повод, че България планира разделянето на границата на пет зони. "Във всяка една от тези зони ние ще разположим въоръжени подразделения, които ще охраняват определени участъци от границата", казва Каракачанов.

Става въпрос за разполагането на до 600 войници по границата, сред които и специални бойни части: "Практиката показва, че военните са много по-ефективни от полицаите. Освен това е много трудно да осигурим достатъчно гранични полицаи".

Включването на армията в охраната на границата започна още през есента на 2015 г., когато бе най-сериозният мигрантски натиск. Тази практика продължи, въпреки че мигрантската вълна рязко спадна, а в почти всички случаи на нелегално преминаване на границата са замесени български каналджии.

По официални данни от март т.г. броят на военнослужещите, които охраняват границата, е около 200 души. Очевидно Каракачанов има намерение да увеличи значително военното присъствие. Този ход вероятно се предприема от бюджетни съображения – издръжката на военните там дефакто не е за сметка на Министерството на отбраната и така ведомството дори пари. Според информация на Меdiapool 90 % от разходите за участието на военните се покриват от европейската помощ, която бе отпусната на България, и едва 10% са национално съфинансиране.

Българският вицепремиер критикува в интервюто пред "Ди Велт" неспособността на ЕС да затвори пътя на мигрантите през Средиземно море. Не можем да допускаме повече масовото нелегално преминаване на границите на Европа, казва Каракачанов, като допълва, че ЕС и НАТО трябва да изпратят свои военни мисии в Италия и Гърция, за да охраняват външната граница на Евросъюза при необходимост и с военна сила.

Според Каракачанов по-голямата част от хората, които достигат бреговете на Европа през Средиземно море, са икономически мигранти. Те не търсят закрила за живота си, а просто искат да живеят в богатия Запад, коментира министърът.

Германската католическа информационна агенция KNA пише, че от правозащитната организация Рro Asyl са разкритикували остро плановете на българския военен министър. "Това би било грубо нарушение на международното право и на човешките права", е цитиран да казва председателят на Рro Asyl Гюнтер Буркхард. Той критикува също и действията на други държави: "Решението на Италия да изпраща военни катери към Либия не може да бъде оправдано, също както и сътрудничеството между Италия, Германия и други страни от ЕС с либийското правителство и неговата брегова охрана", казва той и призовава германското правителство да преустанови "сътрудничеството" си с либийските власти.

Сегашната политика на страните членки на ЕС "за възпиране на бежанците" е в нарушение на човешките права, твърдят от Рro Asyl. "ЕС се задължи да закриля бежанците", припомня Буркхард, цитиран от Дойче веле.

Германските медии цитират и държавния секретар за вътрешни работи Гюнтер Крингс, който за радио SWR заяви, че и през тази година Германия ще приеме немалко бежанци - той посочи 6-цифрена сума. От началото на годината в страната са пристигнали нови почти 100 хиляди души, допълни той. "Ако всички европейски страни приемаха също толкова бежанци, тогава нямаше да говорим за бежанска криза", уверява Крингс. В същото време обаче той подчертава, че трябва да се прави разлика между бежанците, бягащи от граждански войни, и такива, които се опитват да се избавят от бедността: "Голяма част от хората, които пристигат в Европа през Либия, не са бежанци по смисъла на Женевската конвенция за бежанците".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?