Каракачанов: Правителствата в Македония не създадоха условия за нормално развитие

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

"Правителствата в Македония не създаваха на своите граждани условия за нормално развитие, а създаваха само и единствено напрежение вътре в държавата", заяви в неделя пред бТВ вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Първо започнаха с преследвания на хората, които се наричаха българи, после конфликт с Албания, скандалите с Гърция, скандалите с България – и това 28 години. Поради тази причина една част от българите в Македония идват и си вземат българско гражданство", продължи той.

Според него България много ясно беше заявила, че основата на нашата подкрепа за ЕС е изпълнението на договора, който беше подписан 2017 г. Този договор не се изпълняваше, отбеляза Каракачанов.

"Бившият премиер Любчо Георгиевски го каза много ясно: въпреки голямото желание на премиера Зоран Заев Македония се управлява от една дълбока държава – това са бившите югославски служби, които контролират медиите, политическия елит и бизнеса", добави лидерът на ВМРО.

"До този момент нашите приятели в Македония, братя бих ги нарекъл, от България са получавали само добри неща – първи признахме тяхната независимост. Близо 30 години, когато България прави нещо добро, не се чува една добра дума – било от македонски политик, било от медия. Когато обаче България постави въпроса за общата ни история, за това че има хора, които са репресирани, че са българи, когато кажем – ние ви подкрепяме, а вие рушите българските паметници, фалшифицирате историята, тогава се надига вой", коментира той.

"Тази държава чука на вратата на Европа, даже ние я дърпаме за ръката да влезе в Европа. Искаме тази държава да се държи уважително", посочи Каракачанов. И припомни, че ЕС има едно много ясно правило, което се отнася за всички, включително България – не може да влезеш в ЕС, ако не си решил спорните двустранни въпроси.

"Скопие няма желание да ги реши. Те смятат, че могат да хитруват, както досега. България да ги подкрепя, а те за благодарност да ни забиват ножа в гърба и да ни злепоставят", коментира Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България