Каракачанов: Правителството няма смелост срещу статуквото в някои отрасли на икономиката

Вицепремиерът визира земеделието, в което партията му предлагаше данък за едрите собственици на земя

Каракачанов: Правителството няма смелост срещу статуквото в някои отрасли на икономиката

"Ако правителството може да бъде критикувано за нещо, това е, че му липсва смелостта да се опълчи на статуквото в земеделието и някои отрасли в икономиката", това заяви в неделя вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след тържеството в Плевен по повод 102 години от Дойранската епопея.

ВМРО, от чийто редици е и министъра, лансира през лятото идея за въвеждане на данък "едър земеделец". Предложението на ВМРО бе направено чрез проект на промени на Закона за местните данъци и такси, който предвижда всеки собственик на земя, притежаващ над 20 000 дка, да плаща налог за всеки декар над този праг. Точният размер на ставката ще бъде определян от местния общински съвет, като водещ критерий ще е категорията на земята, т.е. нейното качество и плодовитост.

Почти мигновено обаче земеделският министър Десислава Танева се разграничи от тази идея и посочи, че проблемите в земеползването не трябва да се решават "на парче", а с цялостно поземлено законодателство.

По думите на Каракачанов в неделя разединението за 30 години е довело до това България да е най-бедната държава в Европа и най-изчезващата нация. Според него рецептата за преодоляване на кризата е ясна - общонационални цели и единство на нацията.

"Всичко друго са празни приказки, партийни боричкания. Гледали сме ги 30 години. Това не е от вчера, не е от два месеца - от 30 години едно и също", допълни той.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?