Каракачанов предлага ромска интеграция с безплатни аборти и трудова повинност

Сн. БГНЕС, архив

Обществено полезен труд, създаването на доброволни охранителни отряди, събаряне на гетата, по-строг контрол на социалните помощи, безплатни аборти и "ограничаване раждаемостта на жени от маргиналните общности" при определени условия. Това са само част от наказателните мерки на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов за интеграция на ромите.

Те са записани в документ, озаглавен "Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България и мерките за реализацията им". Виждането си по въпроса Каракачанов разпространи чрез страницата си във Фейсбук. Някои от мерките в концепцията се прилагат и в момента, но в по-ограничен мащаб. Други, като абортите и ограничаването на раждаемостта, са изключително спорни.

Лидерът на ВМРО извади картата с интеграцията на ромите предизборно, а като повод използва случая от пловдивското село Войводиново, при който военен беше нападнат от двама роми и това предизвика протести.

В сряда Каракачанов, който е и министър на отбраната, обяви, че вече има "напълно готов вариант на Концепцията за интеграция на несоциализираните цигани". За изпълнението на част от мерките по нея щяла да бъде привлечена "онази част от циганите, които са се реализирали пълноценно в обществото и представляват авторитети в своите области".

Ограничаване на раждаемостта и аборти

Вицепремиерът предлага "мерки за ограничаване раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения 2 и повече деца, със специален фокус по отношение на лицата от циганската (ромската) общност". Той не посочва по какъв точно начин ще се ограничава раждаемостта на провинилите се жени.

Концепцията включва и "система от мерки, финансирани от държавата, за доброволно ограничаване на раждаемостта", което включва и доброволен безплатен аборт за жени, които имат "над определен брой деца". Тази система би трябвало да важи само за "жени от маргиналните общности".

Друга "мярка" на Каракачанов е децата, които раждат деца, както и родителите им, да нямат достъп до социалната система. Той иска и "циганките с над две деца" да нямат право на статут "самотна майка".

Трудова повинност

Вицепремиерът предлага въвеждане на трудово-образователна повинност за пълнолетните, отпаднали от образователната система преди да навършат 16 години. Той иска и социално слабите, които нямат жилище, да участват с личен труд при построяването му. "Безвъзмезден труд в полза на обществото" се предвижда и за извършени административни нарушения.

Концепцията на Каракачанов предвижда живеещите в гетата сами да си чистят, когато обитават незаконни жилища и не плащат такса смет. В същото време се иска от общините спешно да опишат незаконните къщи и да ги бутнат.

"Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място. Предлагаме също така заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята", обяснява още Каракачанов.

Стратегията предвижа ромите в трудоспособна възраст задължително да бъдат включени в програми за професионална квалификация. Освен това се предвижда и възстановяване на центровете за трудово обучение и възпитание, където трайно безработните и неграмотни лица да придобиват квалификация.

Спиране на социалните помощи

Основната част от предложенията засягат различните социални помощи. Идеята на Каракачанов е те да бъдат спирани при "липсата на видим напредък по социализиране и интеграция", при отказ на човек да започне работа и при "демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". Обвързва и размера на социалните помощи с грамотността – ако си неграмотен получаваш по-малко пари.

Каракачанов предлага спиране на социалните, ако дете не ходи на училище. И сега действа система от санкции за родителите, които не пускат децата си на училище. При отсъствия им се спират т. нар. детски надбавки, но не и всички социални помощи. Освен това кметовете могат да налагат глоби на родителите, но това на практика не се прави.

Друга негова идея е при установена злоупотреба с "детски" помощи, надбавките да се отпускат в натура. В момента този вариант също съществува. Някои помощи може да са дават под формата на учебници, дрехи, обувки или такса за детската градина. Предоставянето им по този начин се прави по препоръка на преподавателите и директорите на градината или училището, в което ходи съответното дете.

"За мен е важно, за да бъде премахната професията "социално слаб", да бъде сложен и таван на социалните плащания към един човек или домакинство на годишна база", коментира Каракачанов.

Според концепцията му помощи трябва да се спират и ако жизненият стандарт на получаващите ги е по-висок от заявените доходи, или ако организират "публични прояви по лични поводи и финансира провеждането им със собствени средства, които значително надхвърлят заявените от него доходи". Вероятно под този текст се имат предвид шумните ромски сватби.

Задължителна детска градина

Стратегията предвижда въвеждане на задължителна детска градина от навършване на 4-годишна възраст и ако е нужно родителите от ромски произход да се освободят от такси за забавачка. Намерението за задължителна градина за 4-годишните е записано в приетата от правителството през 2018 г. Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система. Според нея то трябва да стане факт през 2020 г., а за целта са нужни законови промени. При предходното правителство на ГЕРБ отново имаше опит за въвеждане на задължително образование от 4, а не от 5 години, но то срещна обществен отпор и в крайна сметка не бе прието.

И според образователното министерство задължителното посещение на градина от по-ранна възраст подобрява шансовете децата от уязвими групи да останат по-дълго в училище.

Друга мярка в концепцията е специален фокус върху децата от ромски произход при прилагането на механизма за връщане в клас на отпаднали ученици, на практика се прилага и в момента, макар и да не е изрично посочено, че усилията са насочени към тези групи. Показателно е обаче, че най-голям проблем с нередовното ходене на училище има в градове с компактно ромско население - София, Пловдив, Сливен.

Доброволни отряди за охрана

Каракачанов иска в законодателството да бъдат регламентирани доброволни отряди за охрана, които да са към МВР. Тяхната цел ще бъде "защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места".

Лидерът на ВМРО за пореден път предлага и разширяване на обхвата на неизбежната отбрана.

То в общи линии включва текстове, отменени от Конституционния съд през 1997 г. За тях се заговори след случай в Пловдив, при който лекарят Иван Димитров застреля крадец, влязъл в гаража му. Той представи действията си като неизбежна отбрана и заяви, че е бил нападнат, а от прокуратурата вече твърдят, че Димитров е наблюдавал крадеца около половин час, не е подал сигнал до полицията и после го е застрелял с незаконен пистолет.

Първоначално случаят предизвика протести и настояване за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, а срещу идеята се изказа дори главният прокурор Сотир Цацаров.

В концепцията на Кракачанов е записано, че държавата ще работи за "разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата", но не е посочено как ще стане това.

Вицепрмеиерът иска и викането на спешна помощ да се плаща, ако то не отговарят на критерия "спешност" и е за здравно неосигурените лица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?