Каракачанов предпочита "буйни" летци, а не "заспали плъхове"

Военният министър призна, че полетите в авиобаза "Граф Игнатиево" са били прекратени за седмица

Каракачанов предпочита "буйни" летци, а не "заспали плъхове"

"Предпочитам да има млади, буйни, ако щете дори летци със собствено мнение, а не заспали плъхове, които чакат ден да мине, друг да дойде и гледат часовника и като старите кучета в казармата чакат уволнението". Така министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира в неделя пред Нова телевизия масовия отказ на военните пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" да летят заради трагичното състояние на изтребителите. Самият Каракачанов и цялото управляващо мнозинство се опитаха да неглижират случилото се, а вицепремиерът Валери Симеонов обвини летците в "държавна измяна".

Преди ден Българската авиационна асоциация обяви в официална декларация, че не става дума за бунт, протест или стачка, а тревожен сигнал за сегашното състояние и бъдещето на бойната ни авиация. Отново бе напомнено, че българските бойни пилоти нямат възможност да покрият изискваните от НАТО 180 летателни часа на година. Те освен това предупреждават, че изкуственото противопоставяне на видовете въоръжени сили от висши държавни лица е в тежък ущърб на националната ни сигурност и отбрана.


"Малкото летателни часове на българската авиация са хроничен проблем", призна военният министър.

Каракачанов, който първоначално определи случилото се в авиобаза "Граф Игнатиево" като "недоразумение" допълни, че правителството не се е опитвало да омаловажи случилото се в авиобаза "Граф Игнатиево".

"Не само, че никой не се е опитал да прикрие информацията, а първите публикации, които излязоха в някои сайтове нажежиха ситуацията със заглавия от сорта на "Бунт", "Метеж", "Стачка" и т.н. Пилотите имат и са използвали законното си право, когато са на тренировъчни полети, при лоши метеорологични условия, при неувереност в себе си или други причини, да не изпълняват полети. Това е тяхно законно право. Още на другия ден с подобно становище, именно заради спекулации в някои медии, излезе и прокуратура. Тези момчета, тези летци не са отказали да изпълняват своя служебен дълг. Ако те бяха отказали да изпълняват бойните полети, тоест защитата на родното небе, да, можеше да се тълкува по някакъв негативен начин", коментира министърът.

"Предпочитам да има млади буйни пилоти, а не заспали плъхове, които чакат ден да мине, друг да дойде", допълни Каракачанов. По думите му самолетите в авиацията ни не са на необходимото ниво, защото една част от тях не са поддържани от много години. "Проблемите с документацията на доставените двигатели са предимно технически. В момента, в който тези 10 двигателя влязат, те ще облекчат положението. Надявам се това да се случи тези дни", поясни той по повод проблема с ремонтираните от Русия двигатели за българските МиГ-ове и допълни, че договорът за тези двигатели е сключен от предишното ръководство на министерството.

Учебните полети в Граф Игнатиево ще бъдат възобновени в понеделник

Учебните полети в авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат възобновени в понеделник, съобщи още военният министър Красимир Каракачанов, с което практически потвърди неофициалната информация, че отказът на пилотите да летят с МиГ-29 изобщо не е бил инцидентен и само за един ден, а е продължил цяла седмица.

Армията се е политизирала


Каракачанов посочи като проблем на армията това, че се е политизира, защото много генерали са влезли в политиката и властта. Той обаче уточни, че не е против висши военни и генерали да влизат във властта, но смятал, че по този начин малко или много армията е политизирана. Тя трябва да остане деполитизирана, политиците трябва да я оставят на мира и да не си правят политически акции през нея, добави Каракачанов.

Бойко Ноев: Армия като днешната не може да се поддържа с 600 млн. евро

"Армия като днешната българска армия няма начин да бъде изхранена и поддържана с 600 милиона евро", коментира експертът и бивш министър на отбраната Бойко Ноев в неделя пред БНР по повод кризисната ситуация с бойната авиация.

"Няма такава армия, която да може в този размер, с тази структура, с тези задачи да може да живее, да функционира с 600 милиона евро. Това дълбоко противоречие между размер на армията, задачи, структура и средства води до това, че в армията вече има много свободни места. Хората масово напускат. Следствие от това е и бунтът на пилотите. Това беше своеобразен бунт. Това не бяха двама души, които имаха неразположение. Това беше цялата авиобаза. Ако прикриваме проблемите под масата, нищо няма да бъде решено. Аз симпатизирам на пилотите, защото те по някакъв начин показаха, че това повече не може да продължава, но имам и несъгласие с начина, по който те направиха своя протест. Те трябваше по официален път с докладни записки, както и техният командир по команден път, да сезират своите началници по командната линия, че базата не може да продължава да изпълнява своите задачи", заяви Бойко Ноев.

Симеон Симеонов: Реално нещата са стигнали до краен предел

Към военния бюджет трябва да се подходи по коренно различен начин, смята генералът от резерва Симеон Симеонов, два мандата началник на отбраната, който сега е депутат от ДПС.


"Когато не се взимат необходимите финансови средства за обслужване на нормалните разходи, там няма и поле за изява за повишаване на оперативните способности на Българската армия. Парите, които са за капиталови разходи, са изключително ограничени. Проведоха се няколко модернизационни проекта, но реално парите, които се влагаха за изплащането на тези модернизационни проекти, се афишираха съвсем официално, но когато се сложи чертата и се направи разчет какви средства остават за ежедневна дейност, за повишаване оперативните способности на Българската армия, се вижда, че почти не остават пари", заяви Симеонов пред БНР.

"Командирите от всички видове въоръжени сили и преди, и сега правят всичко възможно да изстискат максимално от този ресурс, който държавата предоставя на армията, най-доброто, за да могат да подготвят хората. Вече недоволството и проблемите толкова са се натрупали, че много от хората загубиха вяра и тяхната мотивация изключително силно намаля, затова говори и процентният недостиг на военнослужещи от всички видове въоръжени сили, най-вече Сухопътни войски. Реално нещата са стигнали до краен предел", допълни бившият шеф на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България