Каракачанов предупреди Скопие преди решаващата среща на ЕС

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Договорът за приятелство между България и Северна Македония и неговата основна и най-важна точка - Общата история, не се изпълнява, констатира лидерът на ВМРО, вицепремиер министър на отбраната Красимир Каракачанов в пространен коментар, качен на личната му страница във Фейсбек.

Публикацията му е нескрито предупреждение към Скопие преди заседанието на Европейския съвет на 17 октомври, когато се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС.

В края на коментара си Каракачанов заявява:

"Днес ясно мога да констатирам дълбокото си разочарование, че Договорът за приятелство и неговата основна и най-важна точка - Общата история, не е изпълнен, не се изпълнява и няма индикации за неговото изпълнение. Подписването и изпълнението на този Договор бе условието за безрезервната подкрепа от страна на България за Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Благодарение на този Договор и нашата подкрепа Република Северна Македония ще стане съвсем скоро член на НАТО. Нашата подкрепа беше в аванс, без резултати по отношения на Договора. Подадохме рака и бяхме излъгани.

Затова отново повтарям – само след дни, на 17 октомври, предстои Европейски съвет, на който България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да ѝ бъде дадена дата за начало на преговори за членство в ЕС. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Както беше ясно заявено от премиера Борисов по време на официалното му посещение в Скопие на 1 август тази година, България ще продължи да подкрепя Македония само при резултат на Комисията до тогава. Този добронамерен съвет очевидно не бе послушан, а бе посрещнат с насмешка и подигравка.

На 14 и 15 октомври пък предстои и поредното заседание на Историческата комисия. Не съм оптимист, че македонската страна ще успее да надмогне себе си и излезе с резултат, който да позволи на България да продължи да ги я подкрепя. Дано се лъжа!"

Споделяне

Още по темата

Още от Европа