Каракачанов предупреди военните да не позволяват да бъдат използвани за политически цели

След "пробива" с F-16 вицепремиерът обеща и други военни сделки

Красимир Вълчев, сн. БГНЕС

Вицепремиерът и военен министър призова висшите военни да не позволяват "политиката да се бърка в проблемите на армията и тя да бъде използвана за политически цели".

"Не съм си позволил в тези 2 години и 9 месеца и няма да си го позволя, докато съм министър на отбраната, да въвличам политиката в дейността на армията. Имам призив и към всички вас да не позволявате политиката да се бърка в проблемите на армията и армията да бъде използвана за политически цели", каза Каракачанов при откриването на Годишната конференция на началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Той не уточни какво налага предупреждението му към военните, които по закон са деполитизирани.

Очаква се в четвъртък пред офицерите да говори и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който преди ден призова към национално обединение срещу правителството на Бойко Борисов. Преди да бъде избран за държавен глава Радев бе командир на Военновъздушните сили и се ползва с висок авторитет и подкрепа в армията.

"Като политик и държавник, аз съм тук да служа на българската нация да чуя какво мисли военното ръководство са състоянието на Българската армия. Моята задача е да защитавам интересите и нуждите на Българската армия, в т.ч. убеждавайки Народното събрание и правителството за необходимите способности, с които трябва да увеличим възможностите на Българската армия", добави Каракачанов. 

Иначе в откритата част на конференцията той не каза нищо, което военните да не са чували вече десетки пъти. 

Според Каракачанов "независимо че тенденцията на отлив на военнослужещи към момента е вече прекъсната, все още предстои много работа, за да се гарантират стабилни резултати".

Според МО напускащите армията вече са по-малко от постъпващите, но и сега незаетите места за военни са над 5000 и с тези темпове кадровата криза няма да бъде решена още десетилетия.

"Затова в центъра на усилията остава повишаването на престижа и привлекателността на военната професия, като за трета поредна година се увеличават доходите на хората в системата", обясни Каракачанов.

Като основен приоритет той посочи и модернизацията. По думите му придобиването на новите изтребители F-16 е "най-значителният пробив в превъоръжаването в последните десетилетия".

България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" осем изтребители F-16 Block 70 за 2.1 млрд. лева.

"Тази година трябва да започне осъществяването и на другите два ключови проекта - за бронираните машини и за корабите. Трите големи проекта са само едно добро начало, планират се и други инвестиции в модернизацията на въоръжените сили и работа по други приоритетни проекти", отбеляза Каракачанов.

Каракачанов твърди, че тази година ще бъдат подписани и другите два големи договора от модернизацията – за придобиването на два нови патрулни кораба и бронирани машини, които са на обща стойност около 2.4 млрд. лева.

Военният министър коментира, че е необходимо армията ни да притежава повече способности, за да изпълнява както конституционните си задължения, така и ангажиментите ни към колективната отбрана на НАТО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България