Каракачанов препоръча да се избягват военни удари в Сирия

Никой не е искал от България политическа подкрепа или въздушни коридори

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС
Никой не е искал от България политическа подкрепа или въздушни коридори и логистика във връзка с ескалацията на напрежението в Сирия, съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов в петък.
 
"Към момента, в който разговаряме, подобни искания не са постъпвали - нито в Министерството на отбраната, нито доколкото ми е известно, поне до снощи, в Министерството на външните работи, каза Каракачанов.
 
Седмица след предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийския град Дума американският президент Доналд Тръмп и западните му съюзници обмислят дали да отговорят с удар по Сирия. Според медицински източници жертвите на химическата атака в Дума са били десетки.
 
Каракачанов коментира, че най-добрият вариант е "да се търси разумния и мирен компромис".  Според него "с военни удари не се решават проблеми, особено в такава ситуация с продължаващия от няколко години конфликт в Сирия".
 
Подобна в момента е и позицията на Москва, която призова Запада да се въздържа от военни удари срещу цели на режима в Сирия, който се ползва с нейната подкрепа. 
 
На въпрос какви са прогнозите на военното разузнаване за развитието на ситуацията в Сирия министърът на отбраната коментира, че както винаги има няколко сценария. 
 
"Единият е това, което забелязваме от снощи и от тази сутрин - леко смекчаване на тона между САЩ и Русия. Има и сценарий, при който може да се стигне до вариант на нанасяне на удари или впоследствие активизиране и на сирийски или евентуално на руски ПВО", каза  военният министър. 
 
Той съобщи още, че засега няма промяна в плановете за подготовка на армията заради изменената ситуация около Сирия в района на Близкия изток. 
 
"Ако чакаме само заради изменението на ситуацията някъде по света да се подготвяме, значи сме много "боси". Армията има своите планове, по които работи, подготовката си тече регулярно, не заради това, че някъде има някаква ситуация, а заради това, че някъде може да възникне такава", каза Каракачанов.
 
По думите му армията не е институция, която трябва да реагира като "пожарна команда", а се подготвя според утвърдените за годината планове.
 
Каракачанов коментира, че членството в НАТО ни осигурява сигурност, но ние не можем да бъдем фактор без свои способности в този съюз.
 
Публична тайна е че заради технологичния и кадровия срив в армията България от години е предимно консуматор на сигурност в Алианса. 
 
"Ако искаме да бъдем уважавани като армия и като партньори, уважавани като държава, трябва да се стремим да изградим онази армия, която ще може да изпълнява задълженията си и ще бъде уважаван член на пакта. Армия, която ще респектира потенциалните фактори, които застрашават нашата национална сигурност и териториална цялост", заяви Каракакчанов, който участва в отбелязването на 106-тата годишнина от създаването на Военната академия "Г. С. Раковски".
Споделяне

Още по темата

Още от България