Каракачанов продължава с провокациите: Македонските политици са добри българи

"На гърците беше по-лесно, правителството трябва да е по-твърдо към Скопие"

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов продължава с провокациите към Скопие, след като президентът и правителството се обединиха, че ще подкрепят даването на дата на Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към ЕС, но след това ще бъдат поставени ясни условия.

"Познавам добре всички македонски политици, с някои от тях съм пил ракия на маса. Македонските политици на маса са добри българи, но публично започват да обясняват, че е много сложно“, каза лидерът на ВМРО пред бТВ.

Изявите на Каракачанов бързо се отразяват в Скопие и дават формални основания за антибългарски кампании в югозападната ни съседка.

"Те мислят, че могат хем да влязат в ЕС, хем да запазят антибългарската си риторика. Това няма как да стане“, разясни Каракачанов.

В неделя той заплаши да изкара ВМРО от управлението, ако подкрепи даването на дата на Македония, но в понеделник "омекна" и обяви, че не е давал ултиматуми.

Във вторник той обясни, че неговото търпение към нашата съседка отдавна се е изчерпало.

Каракачанов съобщи, че е подготвил предложение с два варианта за позицията България относно Северна Македония и ще ги представи на Министерския съвет, след като най-радикалният вариант, който той е предложил, не е бил приет.

"Разбира се, правителството ще е това, което ще вземе решението“, уточни той.

Правителството в последните две години дава противоречиви сигнали към Скопие. Премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева залагат на дипломатичния тон, а Каракачанов на подигравките и заплахите. На този фон две години след като правителството подготви и подписа Договора за добросъседство със Северна Македония, няма съществен напредък в изчистването на спорните въпроси от общата история.

В договора не са предвидени конкретни срокове за изчистването на историята и работещи контролни механизми.

Каракачанов отхвърли тезата, че Гърция е защитила по-добре интересите си с Договора от Преспа, който наложи името "Северна Македония" и обясни, че според него гръцкият въпрос е много по-лесен.

"На гърците беше по-лесно. Когато говориш с един чужденец, много по-лесно и твърдо можеш да поставиш условията. Когато говориш с брат си, гледаш да се съобразяваш", обясни той.

"Те (македонците) бяха тръгнали по пътя на античната македонска история, но сега се отрекоха, защото Гърция игра много по-твърдо", каза Каракачанов.

Според него българското правителство трябва да е малко по-твърдо.

"С честна дума в Скопие не можеш да минеш. Там възприемат отстъпчивостта, културата и възпитанието на българската политика като слабост. Трябва да използваме инструментите, които ни дава предприсъединителния процес. Всички държави, които станаха членове на ЕС през последните 20 години, изпълняваха условия", обясни той.

Военният министър коментира и казуса с нападания многократно и обиран ветеран-летец Дянко Марков.

"Проблемът е, че никой не иска да вземе отношение към циганския бандитизъм в държавата, няма да стане с тупане на топката и отбиване на номера", каза Каракачанов.

В тази връзка днес от ВМРО ще да внесат законопроект, свързан с битовата престъпност. Една от предлаганите промени е за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана.

Той обясни и защо партията му поиска закриването на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според него заслуга за начина, по който живеят ромите в България в последните 30 години имат организациите като "антибългарския хелизинкски комитет“.

По думите му председателят на БХК Красимир Кънев е една от причините за скандала с решението за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

"Делото на ВКС е насрочено за понеделник – 7 октомври. Ние призоваваме всички граждани, които не са съгласни с решението на съда, да се съберат пред Съдебната палата в 9 ч. да си изразим мнението“, каза лидерът на ВМРО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?