Каракачанов пуска армията да заработва на частни партита по стадионите

Вицепремиерът прати военен хеликоптер за празника на ЦСКА-София, Левски поиска да наеме артилерията

Каракачанов пуска армията да заработва на частни партита по стадионите
На фона на окаяното положение на българската армия вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов вече втори ден не може да излезе от абсурден скандал на футболна тематика. Той тръгна от решението на военното министерство да изпрати хеликоптер и военнослужещи да се включат в празника на ЦСКА - София, който тази събота ще отбележи 70-та годишнина от създаването армейския клуб. 
 
От обясненията му стана ясно, че смята практиката военни да участват в частни празненства за нормална, което предизвика силно недоволство от страна на феновете на Левски, които иронично поискаха да наемат от военното министерство артилерия. 
 
На този фона Каракачанов и колегата му в правителството Владислав Горанов се забъркаха и във фенските разправии дали клубът на бизнесмена Гриша Ганчев ЦСКА-София е автентичен наследник на фалиралото преди няколко години дружество ПФК ЦСКА АД. 
 
От къде започна всичко? 
 
Скандалът избухна, след като военното министерство обяви публично, че военната авиация ще се включи в празника на ЦСКА-София, който тази събота ще отбележи 70-та годишнина от създаването армейския клуб. 
 
Това очаквано не се хареса на феновете на "Левски", които публично критикуваха правителството и обявиха включването на МО в инициативата на ЦСКА за "поредно безобразие в нашата държава". 
 
След правителственото заседание във вторник  министрите на финансите и отбраната Владислав Горанов и Красимир Каракачанов обясниха, че ЦСКА-София ще заплати участието на военната авиация в шоуто за празника на клуба, но не спряха до тук. 
 
Горанов влезе в ролята на фен и се намеси дори в споровете дали сегашният клуб ЦСКА – София на бизнесмена Гриша Ганчев е автентичен наследник на "армейците". 
 
Той бе питан кой ще плати за участието на Военновъздушните сили и неговият отговор бе лаконичен: “Литекс”, съобщи sportal.bg.
 
В разговора се включи и военният министър Каракачанов, който сътвори и малък гаф:
 
“Цяла България знае, че аз съм левскар, но все пак ЦСКА е един от клубовете, които писаха историята на българския футбол. Поради тази причина аз съм се погрижил те да получат пълен комфорт при празнуването на 75-годишнината. 70 ли са? Е, аз ви казах, че съм от Левски”.
 
"ЦСКА-София" беше създаден след обединението на отборите "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), след като предишното дружество затъна в дългове и бизнесменът Гриша Ганчев се отказа да го оздравява.
 
Много от феновете на ЦСКА припознаха новия отбор като естествен продължител на старото дружество, но са обект на непрекъснати нападки от ”сините фенове”, че всъщност новият тим е ”пребоядисаният” отбор на Литекс.
 
В същото време бе създаден още един клуб ЦСКА 1948, който се състезава в по-долните дивизии. 
 
Тази година клубът на Гриша Ганчев ще отбележи 70-та годишнина от създаването на ЦСКА.
 
Каракачанов: Аз съм от Левски и не съм си сменял пола 
 
В сряда Каракачанов продължи коментарите по темата в не по-малко абсурдни измерения. 
 
Пред Нова телевизия той каза, че не вижда проблем в участието на военни в празника на клуба. По думите му това е нещо нормално при положение, че доскоро това е бил клубът на армията. 
 
"Няма да има никакви сложни изпълнения. Един хеликоптер ще направи демонстрация и ще скочат парашутисти от националния отбор по парашутизъм", разясни министърът.
 
Освен това изява ще има и пловдивският военен оркестър.  
 
"Какво се бунтуват от Левски. Аз съм от Левски, да ми се обадят. Както ви е известно, аз съм човек, който не си сменя позициите. Нито съм си сменил пола, нито съм си сменял политическата принадлежност, нито си сменям футболната принадлежност. Аз от дете съм левскар", успокои Каракачанов.
 
По-късно пред журналисти той продължи:
 
“Въобще не ме интересуват споровете кое ЦСКА е ЦСКА. Виждате, че във Военния клуб ще се проведе алтернативно тържество. На другата група също съм им дал възможност да празнуват. Съжалявам, че приятелите ми от фенклуба на Левски са дребнави и се заяждат за глупости. Няма смисъл да издребняваме за хиляда или две хиляди лева. Участието на ВВС в празника на ЦСКА, ще ни струва най-много две хиляди лева. Другата година и Левски има юбилей. Ако съм жив и здрав, и още съм министър на отбраната, ще помоля колегите от МВР да направят жест към Левски”.  
 
"Сините" фенове: Как да наемем артилерията?
 
Обясненията на Каракачанов и Горанов доведоха до нова реакция на феновете на Левски в сряда следобед. 
 
"От ваше съвместно интервю с министър Горанов стана ясно, че частни дружества имат възможност да наемат въоръжените сили на Република България за участие в празненства, чествания на рождени дни, абитуриентски балове, сватби и др. Министър Горанов ясно заяви, че Литекс ще плати за прелитането на изтребители над стадиона на един несъществуващ от 2016 година футболен клуб", посочиха от Националния клуб на привържениците на Левски и Тръст "Синя България“.
 
Двете организации поискаха от премиера Бойко Борисов и военния министър Красимир Каракачанов да предоставят повече информация за "цените и условията за наемане на различни подразделения на БА, защото планираме множество тържества по случай 75 години от рождението на Георги Аспарухов"
 
"Специален интерес имаме и към зенитната артилерия, с която бихме желали да заместим пиротехниката по време на мачове, за да се избегнат инциденти", посочиха "сините фенове". 
 
Картината се допълни от искането на "алтернативния" ЦСКА 1948 също да наеме военни хеликоптери и изтребители. 
 
"Уважаеми господа (Каракачанов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков - бел.ред.), от медиите научихме, че е възможно наемане на техниката на български военновъздушни сили за футболни събития. В тази връзка най-учтиво Ви питаме при какви условия може да наемем ваши самолети или хеликоптери във връзка с мача ЦСКА – Вихрен Сандански, който ще се играе на 2 юни (2018 година). Очаква се на него да празнуваме завръщането на армейския тим в професионалния футбол", посочват от другия клуб, претендиращ да бъде наследник на "армейците", след фалита на ПФК ЦСКА АД.
 
Иначе актуална новина около ЦСКА-София е, че уволни треньора си Стамен Белчев и ще доиграе сезона под ръководството на Христо Янев. ЦСКА имаше желание да вземе шампионската титла и купата на страната, но в последните месеци се срина и записа загуби от Лудогорец и Левски. 
Споделяне

Още по темата

Още от България