Каракачанов рекламира изтребители от Израел

Според него няма опасност отлагането на сделката да я оскъпи

Каракачанов рекламира изтребители от Израел
Израел ще бъде поканен да участва в конкурса за избор на нови изтребители, съобщи в понеделник военният министър Красимир Каракачанов. 
 
Офертата на Израел се появи по време на визитата на Каракачанов там в края на януари. В момента Израел се опитва да продаде и на Хърватия изтребители Ф 16 – втора ръка. 
 
Каракачанов обясни, че от Израел ще се иска оферта за нова модификация Ф-16 (блок-30), които са много по-съвременни от предложените изтребители от Португалия и Франция. 
 
Според него те са показали много добри възможности и именно от този модел Хърватия е закупила почти цяла ескадрила. 
 
Сделката в Хърватия обаче все още не е финализирана. 
 
В момента Израел се счита за фаворит в конкурса за нов изтребител в Хърватия. Там страната е предложила микс от употребявани Ф-16A/B и Ф-16C/D, като по неофициална информация цената на 12 от тези изтребители е била $500 млн, съобщи специализираното издание Аеропрес.
 
Каракачанов припомни, че големите проекти за модернизацията на Българската армия трябва да бъдат внесени отново в Министерски съвет и коментира, че според него отлагането във времето няма да ги оскъпи.
 
Каракачанов каза, че в конкурса за нов тип изтребител има идея да се поканят всички, които могат да ни представят и нови, и стари самолети. Сред тях ще бъдат досегашните кандидати Юрофайтер, Грипен и Ф-16, но имаме писмо и от Боинг за Ф-18, добави министърът. 
 
"Ако новата процедура  за избор мине успешно през парламента до края на април, пускаме писмата", каза военният министър, цитиран от БНР. 
 
Една важна подробност 
 
Около големите проекти за модернизацията на армията обаче все още не е уточнено дали планираните средства ще са с ДДС или без ДДС. 
 
Финансовата рамка на проекта за нов тип изтребител бе 1.5 млрд. лева, но законови промени, приети миналата година, доведоха до начисляването на ДДС и върху военните проекти и така предвидените средства на практика намаляха с 20%.
 
В момента темата се обсъжда между военното и финансовото министерство, като се очаква разговорите да продължат и в пленарна зала. 
 
Как се стигна до тук?
 
Проектът за закупуване на нови изтребители бе на финалната права, но парламентарната му проверка установи нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и препоръча да се съберат нови оферти.
 
Първоначалната идея бе МО да обмисли да поиска нови оферти само от страните и компаниите в досегашната шортлиста - Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър", но този път всички да могат да предоставят и предложение за нови машини.
 
Към момента обаче военното министерство клони към нов вариант – да разшири максимално обхвата на възможните оферти.
 
Това решение обаче отново трябва да бъде санкционирано от парламента, тъй като проекти на стойност над 100 млн. лева минават през пленарна зала.
 
Въпреки всички заявления на Каракачанов, правителството все още не е показало, че има политическа воля да закупи нови изтребители. За сметка на това то се готви да насочи десетки милиони лева към Русия за поддръжката на старите съветски изтребители МиГ 29.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?