Каракачанов с нова сделка за 80 млн. лева без конкурс. Пак на тъмно. И пак патриотично

Танк Т 72, сн. БГНЕС

Военният министър Красимир Каракачанов подписа нова крупна военна сделка без конкурс. 

Този път той даде поръчката за модернизация на 44 танка Т-72 за над 78 млн. лева с ДДС на ведомствения холдинг "ТЕРЕМ".

"Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др", се посочва в лаконично прессъобщение на МО.

Заводите от холдинга не могат да извършат основните дейности по модернизацията на танковете и ще трябва, както се обяснява, да доставят съвременните системи. Така на практика значителна част от средствата по проекта ще бъдат пренасочени към друга компания.

В информацията на МО обаче няма данни как ще протече завършването на проекта, кой ще бъде доставчикът на техниката и как ще бъде избран.

Източници на Mediapool обяниха още преди дни, че изборът на "ТЕРЕМ" има за цел да аргументира избягването на провеждане на конкурс, каквито възможности дава закона, когато става дума за поръчки за националната сигурност.  

Тезата на МО е, че средствата се влагат в българската индустрия. 

Така обаче държавата не може да се възползва от конкуренцията между фирмите и да постигне по-ниски цени. С модернизация на танкове Т 72 се занимават фирми от различни страни. Сериозен интерес към поръчката заяви компанията "Еlbit", като според източници на Меdiapool тя е била предпочетена на от МО.

Преди десетина дни военният министър Красимир Каракачанов даде без конкурс на българската фирма "Самел 90" 50-милионна поръчка за бронирани машини. Тогава той съобщи, че това е патриотично дело.

И двете поръчки минаха през Министерския съвет. 

След подписването на договора с "ТЕРЕМ" от МО съобщиха, че "българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи". В съобщението не се посочва от коя компания и на каква цена компанията ще придобие въпросното ноу-хау. 

Изпълнителният директор на "ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ" ЕАД Иван е цитиран да казва, че договорът е от изключително значение за дружеството. 

"Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция", обясняват от МО. 

Повече от 30 години основният танк на българската армия е Т-72 и това ще вероятно ще продължи още дълги години. В това обаче няма нищо страшно стига той да бъде ремонтиран и модернизиран. Т-72 е среден клас, маневрен, с добър двигател, функционален корпус и относително добро въоръжение.

България в момента разполага по документи с около 100 танка Т-72.

За да бъдат адекватни на съвременните изисквания, танковете трябва да бъдат модернизирани.

Т-72 започва да се произвежда още през 1971 година, като за времето си е бил много модерен, и има много различни модификации.

Сухопътните войски разполагат с тях още от края на 70-те години на миналия век, когато България бе част от Варшавския договор.

Освен в страните от Варшавския договор, той е част и от армиите на африкански и арабски страни.

Т-72 е въоръжен с 125мм. гладкостволно оръдие, сдвоено с 7.62мм. картечница и една 12.7мм. зенитна картечница. Бойното му тегло е 41 тона, а екипажът от трима души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

През последните десет години МО продаде десетки танкове Т-72, които бяха извадени от въоръжение.

Танкът продължава да се използва в конфликтните зони по света, включително и в Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес