Каракачанов се рее в небето със съветски щурмовик (видео)

"Няма руски самолети. Щом са платени от българските граждани, са български"

Сн. Военновъздушни сили

За да докаже, колко надеждни са старите съветски щурмовици Су-25, военният министър Красимир Каракачанов лично полетя с един от тях. 

"Няма руски самолети. Щом са платени от българските граждани, са български", обясни вицепремиерът преди епичния полет от авиобазата "Безмер".

В петък Каракачанов инспектира на място ремонтираните 8 щурмовици Су – 25 в беларуската компания "558-ми авиоремонтен завод" за над 80 млн. лева. Този проект бе наложен и проведен от Каракачанов, като се оказа един от успешните в поддръжката на старата съветска техника. 

Екипът на Каракачанов наля над 160 млн. лева в поддръжката на Су – 25 и изтребителите МиГ 29. За разлика от договора с беларусите, контрактът с руската корпорация  РСК "МиГ" се движи с много забавяне и България предяви неустойки за стотици хиляди лева. 

В отговор на въпрос Каракачанов не коментира проблемите в договорите за ремонта на МиГ-овете, като каза, че те се изпълняват. 

Каракачанов бе критикуван от авио експерти и политици за инвестирането на толкова сериозни средства в старата съветска техника, но според него това са "пребоядиаани комсомолци и партийни секретари". 

"Никой не посочва от къде да вземем пари, за да купим нови", каза той. 

Проблеми с учебната авиация 

В същото време бъдещето на учебната авиация е под въпрос заради провалената поддръжка на самолетите PC-9М и L-39. 

Каракачанов каза, че е възможно да бъдат ремонтирани още самолети Су-25, но засега няма такива планове.

Машините вече са с модернизирана изцяло система за навигация, с възможности за спътникова навигация. Значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, обясниха от МО.

Одисеята около договора за Су – 25 

До подписването на договора се стигна след силно напрежение в управляващата коалиция. Военният министър Красимир Каракачанов настояваше за изпълнител да бъде избран беларуският завод, а тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов бе на друго мнение.

Председателят на парламента Цвета Караянчева дори покани руснаци да ремонтират щурмовиците Су-25, но в крайна сметка поръчката остана за беларуската компания.

От БСП се опитаха да раздухат скандал и обявиха, че "поръчката е само с един кон". 

В сюжета се намеси и българският завод "Авионамс", който обяви, че може да ремонтира машините. 

От МО обаче прецениха, че към момента държавният завод не може да се справи с такава задача.

За разлика от договора с беларуската компания споразумението с руската корпорация РСК МиГ за ремонта на МиГ 29 не върви гладко и българската страна предяви неустойки. 

Споделяне

Още по темата

Още от България