Каракачанов се съмнява, че договорът между Македония и Гърция ще стане факт

Готвеното споразумение е ”съкрушителен удар” върху античния произход на македонското население

Красимир Каракачанов

Договорът за името ”Северна Македония” не съдържа претенции към България и освен това е съмнително, че въобще ще стане реалност. коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

”С този договор е нанесен съкрушителен удар на опитите на Груевски и на определени научни кръгове да налагат някакъв античен произход на македонското население”, каза Каракачанов пред бТВ. 

Според него обаче въпросът все още не е приключен.
 
”В Македония има бясна опозиция на името Северна Македония, има опозиция и в гръцкия парламент”, каза Каракачанов.
 
Той припомни, че западната ни съседка трябва да проведе референдум с неясен резултат, а след това и парламентът да приеме текстовете с мнозинство от две трети, което Зоран Заев и албанските му партньори нямат. 
 
Междувременно през 2019 г. има парламентарни избори в Гърция, които се очаква дясната ”Нова демокрация” да спечели – а тя към момента е против името ”Северна Македония”.
 
Красимир Каракачанов нападна Велизар Енчев и Александър Йорданов, които по-рано в студиото на „Тази сутрин” изразиха опасения, че България ще е губещата страна от процесите на Западните Балкани. 
 
”Договорът е на базата на декларацията от 1999 г, която беше подписана от Любчо Георгиевски и Иван Костов. По това време и двамата бяха висши дипломати, тогава ръкопляскаха на това споразумение, днес критикуват договора”, посочи лидерът на ВМРО.
 
Той каза, че договорът за добросъседство съдържа гаранции, че Скопие няма да предявява претенции за територии и малцинства. А името ”Северна Македония” не трябва да ни притеснява, при положение, че преди близо 30 г. сме признали сегашното, което в географски аспект покрива много по-голяма територия. 

Споделяне

Още по темата

Още от България