Каракачанов "се уволнява", ако модернизацията не тръгне

Проектите за превъоръжаване на армията пак бяха отложени в МС

Каракачанов "се уволнява", ако модернизацията не тръгне

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се закани да подаде оставка, ако проектите за модернизация на армията не потръгнат. "Няма как да не тръгнат, ако това не стане, както се казва в казармата - ставам, сдавам и се уволнявам", коментира той в сряда следобед пред бТВ. Като проблем пред реализацията на проектите той посочи БСП, поради което се срещнал с лидера ѝ Корнелия Нинова.

По-рано същия ден правителството не обсъди проектите за покупка на нови изтребители и бронирани машини, макар че точките най-после влязоха в дневния ред на заседанието.

Каракачанов съобщи, че поредното отлагане се дължи на отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов, който е извън страната.

Каракачанов добави, че е получил уверение от Горанов, че другата седмица Министерството на финансите ще е готово със своето становище.

По думите му проектите са съгласувани с абсолютно всички министерства, липсва само становището на финансовото.

Според него няма основание да бъде получен отказ по тези проекти.

Самият той на няколко пъти отложи внасянето на проектите в МС, като очакванията бяха, че тази седмица това най-накрая ще се случи. 

Очаква се проектът за нов тип боен изтребител да е на стойност около 1.5 млрд. лева, а този за нови бронирани машини за Сухопътни войски – за над 1.2 млрд. лева. 

Каракачанов съобщи, че до края на май ще е готов и проектът за закупуване на два нови патрулни кораба, който се очаква да излезе над 820 млн. лева.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов се обяви срещу купуването на "оръжия на килограм", но пое ангажимент, че България ще модернизира армията си.

Според източници на Меdiapool най-голям шанс за реализация има проектът за нови бронирани машини. Доскоро той се движеше най-бавно, но правителството смени приоритетите и сега основните усилия са насочени към него.

Каракачанов каза миналата седмица, че се надява до края на годината да се сключи поне една сделка, но това изглежда много съмнително на фона на поредното забавяне.

Пред бТВ министърът отново обясни обстойно защо се наложило да се вижда с Нинова, въпреки енергичната съпротива на партньора си от "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

"Аз не търся БСП за подкрепа, но тъй като на два пъти г-жа Нинова на два консултативни съвета по национална сигурност, на които разглеждаме темата за модернизацията на армията и необходимостта от повече средства в отбраната, тя заявява, че БСП са против увеличаване на средствата за отбрана, което означава против увеличаване на заплатите на военнослужещите, против това да се закупува нова модерна техника, против това да модернизираме армията, против да поддържаме старата техника, аз смятам, че мое задължение е, като човек национално мислещ и министър на отбраната да запозная г-жа Нинова с това какво е състоянието на армията и защо се налагат тези разходи", каза Каракачанов.

"Живеем в 21-ви век. Мен, човекът, който някои хора, крайните либерали в България, наричат националист, да го обвиняват за това, че е комуникативен и търси диалог с опозицията по важни за държавата проблеми, какъвто е проблемът с отбраната и въоръжените сили, не го разбирам", допълни той и уточни, че това не е "евтин популизъм".

По думите му с Корнелия Нинова те са говорили час и половина за модернизацията на армията и отговорът от нейна страна е бил "Ще видим".

"Ще видят и българските граждани дали БСП действително милее за военнослужещите, армията и сигурността. Подкрепяйки проектите за модернизация, това ще бъде подкрепа за българския войник, българския офицер и за модернизация на българската армия. Гласувайки конюнктурно, на инат, това означава, че действително в България това политическо разделение, това елементарно противопоставяне – ти си против не защото така мислиш, а защото си опозиция – аз не го разбирам", заяви Каракачанов.

Той е доволен от срещата с Нинова, защото си е изпълнил задължението да обясни каква е необходимостта от проектите за модернизация.

В коментар на изявлението на Сидеров, че "не е упълномощавал въпросните лица (Красимир Каракачанов и Валери Симеонов) да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция", Каракачанов заяви, че той е министър на отбраната и като такъв провежда срещи с най-различни фактори – външнополитически, вътрешнополитически и за тези срещи уведомява министър-председателя.

"Мога ли да търся упълномощение от който и да било партиен лидер за това дали да се срещам с един, втори, трети, пети посланик, с министър на отбраната на Америка, на Германия, на Франция", попита министърът, който е и лидер на ВМРО.

Не е имало заседание на коалицията и не са си изяснили отношенията, каза той: "Вчера търсих Сидеров, но телефонът му беше зает, после не ми върна, но няма проблеми, ние с него имаме нормална комуникация".

По въпроса за вероизповеданията, който също бе обсъден с Нинова, има два законопроекта по една и съща тема, каза Каракачанов. Според него те трябва да бъдат обединени в един – същото бе и предложението на председателката на БСП, която заедно с Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ е съвносител на атакувания от Каракачанов проект.

Той обясни, че ГЕРБ внасят един законопроект, който е изготвен от ДПС, и "дори не сме поканени да го подпишем". Подписан е от Цветанов, Нинова и Карадайъ, допълни министърът.

Според Каракачанов този законопроект решава един-два от наболелите проблеми с вероизповеданията.

"Ние работим по този въпрос, по темата с радикалните религии, които се проявяват не само в Европа, но и в България. (...) Законопроектът е готов и днес е внесен в деловодството. Оттук нататък диалогът трябва да бъде възстановен".

Той повтори, че на ниво правителство няма, каручката скърца в парламента поради липса на нормална комуникация.

Намереният самолет от Втората световна война ще бъде охраняван от военна полиция, защото може да има опити той да бъде ограбен.

Това е много рядък самолет и мястото му е във Военноисторическия музей, заяви Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?