Каракачанов ще бъде изслушан за продажбата на военни имоти

"Тези момчета изпълняват поръчка. Ние сме малка държава, всички сме братовчеди", отговори военният министър

снимка БГНЕС

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов ще бъде изслушан в четвъртък в парламента за продажбата на военни имоти. Искането за изслушване бе подкрепено от всички парламентарни групи днес, но инициативата дойде от"Атака".

Преди седмица "Атака" коментира, че Каракачанов е превърнал министерството в агенция за недвижими имоти. По тяхна информация се продавали "апетитни имоти" държавна собственост.

Няколко часа по-късно Каракачанов обвини в лъжа своите бивши колеги от "патриотичната коалиция".

"Тези момчета изпълняват поръчка. Ние сме малка държава, всички сме братовчеди, както казваше един бивш премиер, така че скоро ще се разбере кой е авторът ѝ“, заяви Каракачанов по бТВ.

Той заяви, че утре ще отиде в парламента и ще се защити чрез графики, на които ще се види как по години са продавани имотите и за каква сума.

"По мое време са продадени 16 имоти. 5 от тях са наследени от служебното правителство. Сред тези имоти няма нито един апетитен“, каза Каракачанов.

В четвъртък той трябва да обясни пред депутатите какво е продадено досега, какво е в продажба и по какъв начин се продават имотите.

"Атака" предлага да се наложи мораториум за сделки с държавни имоти до създаване на институция, който да изземе тази функция от министерствата.

Идея за формирането на специална агенция, която да управлява държавните имоти има от години, но досега не са предприети стъпки да бъде реализирана. 

Преди година военното министерство поднови искането си за продажба на апеттини имоти с отпаднала необходимост край морето.

Става дума за бивши поделения в Поморие с площ 56 декара, както и терени на полуостров "Червенка" (173 дка), местностите "Акра" (375 дка) и "Таласакра" (114 дка) край Черноморец.

Местните хора обаче твърдят, че собствеността им върху тези терени е била възстановена от областната дирекция по земеделието и горите в Бургас.

Военните никога не са им плащали обезщетения за имотите. Кметовете на двата града от ГЕРБ също се обявиха против намеренията на Каракачанов.

За имотите край Поморие и Черноморец се водят спорове от години. Местната власт настоява терените да ѝ бъдат отдадени, за да се направят крайморски паркове.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?