Каракачанов ще "изпилява" сделката за F-16

Военният министър напомни на Белия дом да се съобразява с финансовите ни възможности

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Преговорите със САЩ за закупуването на изтребителите F-16 Block 70 продължават, но засега двете страни се разминават и по цените, и по някои условия на бъдещата сделка, която се очаква да излезе над 2 млрд. лева.

"Има какво да изпиляваме в условията и цените", каза военният министър Красимир Каракачанов в петък.

Той коментира, че има спекулации, че намаляване на цената ще бъде за сметка на способностите на самолета и на неговото въоръжение, които категорично не били верни.

"Ние сме съобразили нашите финансови възможности, заявили сме ги. Когато избрахме САЩ за потенциален контрагент, от Белия дом имаше уверение, че ще се съобразят с нашите финансови възможности, но явно това съобразяване е въпрос на преговори и разговори", каза Каракачанов в Русе, където наблюдава съвместна тренировка между Военноморските сили и "Гранична полиция".

Той добави, цитиран от БТА, че преговорите ще продължат, докато се намери онази пресечна точка, която е приемлива и за двете страни.

Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването.

Въпреки това българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява при преговорите и че не се търси сделка на всяка цена. Според експерти обаче това е много малко вероятно да се случи.

Според източници на Меdiapool разминаването между двете страни е сериозно и се движи над половин милиард лева.

Преди започването на преговорите официални американски представители коментираха, че САЩ са готови да отговорят на нуждите и възможностите на България, но засега явно това не се случва. 

По-рано този месец Каракачанов допусна възможност преговорите със САЩ да се провалят, а сега обясни, че страната ни ще се опита да свали цената за някои от компонентите на евентуалната сделка. 

Освен това правителството се надява да договори разсрочено изплащане, защото според Каракачанов еднократното им изплащане ще застраши другите проекти от модернизацията на армията и дори увеличението на заплатите за военните следващата година.

Първоначално правителството твърдеше, че договорът със САЩ ще бъде сключен още през юни-юли, но сега този срок изглежда все по-малко вероятен.

Коментарите на Каракачанов са ясен индикатор, че преговорите със САЩ могат да се разтеглят във времето, да не завършат до парламентарната ваканция и проектът да остане за новия политически сезон. Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара, ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС.   

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?