Каракачанов: Ще си правим сами кораби и бронирани машини

Вицепремиерът се "оплака" пред ТАСС, че има страни, които ни се месят във вътрешните работи

Снимка: БГНЕС

България може и трябва сама да произвежда кораби и бронирани машини за въоръжените сили, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в интервю пред ТАСС. По думите му България трябва да замени остарялата съветска техника, колкото и да е скъпо това, тъй като "положението в света е много неспокойно".

Каракачанов дебютира на международна сцена с интервюто за руската държавна агенция, в което обяви желание да бъдат развити двустранните отношения, но и неколкократно повтори, че членството на България в НАТО и ЕС не подлежи на дебат.

"България е член на ЕС и НАТО и решенията се взимат на базата на националните интереси на държавата, без да позволяваме на никого да се намесва в нашите вътрешни работи. Има страни, които се опитват да ни се месят и деликатно, и по-твърдо, което еднозначно е незаконно и не е предвидено от нито един международен договор", заяви Каракачанов без да уточнява за кои са тези страни.

Каракачанов и скъпите военни сделки

"Смятам, че България трябва да си произвежда самостоятелно техниката за флота и сухопътните сили. Самолети никога не сме правили и едва ли ще можем да правим в бъдеще. В същото време можем и трябва да стоим кораби и бронирани машини, докато същевременно решаваме и проблемите с превъоръжаването на армията. Това е скъпо удоволствие, но ние сме длъжни да си платим за него, защото ситуацията в света е много неспокойна”, заяви лидерът на ВМРО.

С анонса, че България сама може да строи кораби и бронирани машини, той разкрива намеренията си за развитието на два от най-скъпите армейски проекти. Купуването на два нови патрулни кораба за над 800 млн. лева вече е на финалната права, като интерес към поръчката има и от български фирми.

Още миналата година публично се заговори, че фаворит за поръчката е българската компания. През май 2016 в качеството си на депутат от Патриотичния фронт Каракачанов обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори след като стане сделката.

Тогава той припомни, че Сухопътните войски също имат сериозни нужди, а ситуацията с военния флот може да бъде решена с модернизация на фрегатите.

За купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски засега няма планирано финансиране, но проектът продължава да се се подготвя от МО. Идеята при него е чуждестранна компания да произвежда машините в България.

В най-напреднала фаза е проектът за купуването на нов тип боен изтребител, след като служебният кабинет класира на първо място шведския "Грипен".

Трите проекта (за изтребителите, корабите и бронираните машини) може да достигнат общо 3.5 млрд. лева и ако всичко върви по план, те трябва да бъдат изпълнени под ръководството на Каракачанов. Тези поръчки обаче ще трябва да бъдат одобрени и от парламента, каквото е законовото изискване за военните разходи над 100 млн. лева.

Каракачанов отбелязва още, че България успява да поддържа старата съветска техника в изправно състояние, като "частично за това ни помагат руските партньори, а част от тази работа се извършва в България".

За да се доближи поне малко до стандартите на нормална армия на страна членка на НАТО, България спешно трябва да замени не само старите съветски изтребители, но и системите за управление на армията, ПВО и друга критична руска техника.

Отношенията с Москва трябва да се развиват спокойно

В интервюто кореспондентът на ТАСС няколко пъти засяга темата за отношенията с Русия, а Каракачанов заявява, че е нужен балансиран диалог между двете страни.

"Когато говорим за българо-руските отношения, ние не трябва да говорим само за Руско-турската война. В нашата история е имало и моменти, когато сме се движили в различни направления, но това не е основание за разваляне на отношенията в момента. Смятам, че отношенията между България и Русия трябва да се развиват спокойно – като между две държави, които нямат какво да делят и които имат много допирни точки в културата, езика и историята”, посочва Каракачанов.

По думите му страните от ЕС, НАТО и Русия имат общи проблеми и колкото по-бързо намерят общ език, толкова по-бързо съществуващите проблеми ще бъдат разрешени.

Той казва още, че между Обединените патриоти и ГЕРБ няма различия по двете основни теми: България е член на Европейския съюз и НАТО.

"Това не подлежи на никакво съмнение и ревизия. Но след това следват различни нюанси, по-конкретно, ние имаме различен поглед върху това, как трябва да изглежда и да се развива Европейския съюз. Ние смятаме, че ЕС се нуждае от реформиране. Системата на взимане на решения се нуждае от корекция, защото в днешния си вид тя напомня старите спокойни времена. Трябва да решаваме проблема с нашествието на нелегалните мигранти, ислямския радикализъм, тероризма. По тези въпроси нашите позиции се различават, но както се казва, ЕС е единен в своето многообразие и в това многообразие няма нищо лошо", казва още Каракачанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България