Каракачанов сравни екозащитниците с футболните хулигани

"Другото хулиганство, което минава за умно и красиво, също е хулиганство, то нанася поражение на икономиката"

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов сравни в сряда футболните хулигани с протестиращите природозащитници.

По думите му нацистки или всякакви вандалски прояви, не само на мачове, но и на други публични изяви, могат само да бъдат осъждани.

В отговор на въпрос за действията на полицията по време на футболния мач между отборите на България и Англия в понеделник, Каракачанов посочи, че тя си е свършила работата без да използва сила. По думите му това е похвално, защото "силови действия в агитката могат да предизвикат разбунване на цялата агитка - и този, който ги подкрепя, и този, който не ги подкрепя".

Попитан дали ще настоява за по-строги санкции срещу футболното хулиганство, Каракачанов заяви, че винаги е настоявал за такива, но спрямо всички нарушители, като визира и еколози, които затварят кръстовища и по думите му спират икономическото развитие на цели региони, като се аргументира, че и двете групи са нарушители на закона.

"Футболното хулиганство не е оправдано. Другото хулиганство, което минава за умно и красиво, също е хулиганство, то нанася поражение на икономиката", каза Каракачанов.

Той обаче разграничи протестите на международните ни превозвачи, защото по думите му те са се борили за своя и на семействата си хляб и заяви, че като гражданин би подкрепил техния протест.

Освен това Каракачанов коментира пред журналисти, че българската позиция по отношение на евентуални санкции от ЕС срещу Турция за действията ѝ в Сирия "трябва да бъде балансирана и в същото време много твърда на границата ни".

Той отново повтори изразената вчера от премиера Бойко Борисов позиция на страната ни, че трябва да се спрат военните действия в Сирия, за да бъде предотвратена хуманитарна катастрофа.

България не трябва да бъде от ястребите, трябва твърдо да се държим на границата и политиката на Гранична полиция и армията трябва да бъде недопускане на българска територия, включително със силови средства, но няма смисъл ние да бъдем флагман на подобни европейски позиции, защото отново става въпрос за интереси, коментира вицепремиерът.

Големите и малките държави имат свои интереси и всеки си ги защитава и ако ние чакаме някой друг да ни решава проблемите и да ни пази границата - майко, мила, продължи той.

Каракачанов каза, че не очаква ЕС да има много твърда позиция спрямо Турция, заради многото икономически интереси и инвестиции, които няма да бъдат подложени на риск.

Той каза, че истинската опасност от конфликта в Сирия е не толкова, че от там могат да тръгнат бежанците, а в над 150 000 джихадисти и техните семейства, които са в лагерите, охранявани от кюрдите.

Според Каракачанов тези хора, ако бъдат освободени, има възможност да се смесят с някои групи бежанци и да тръгнат към Европа или да възобновят бойните действия срещу сирийската държава и конфликтът да ескалира отначало.

В отговор на въпрос дали армията е в състояние да защити границите при миграционен натиск, вицепремиерът заяви, че армията е в готовност да подпомага Гранична полиция. Надявам се, че заедно с полицията и подкрепата на обществото ще съумеем, допълни той.  

Споделяне

Още по темата

Още от България