Каракачанов топи ГЕРБ пред Нинова на "забранена" от Сидеров среща

Вицепремиерът търси подкрепа на идеите си за затягане на контрола върху религиозното образование

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещнаха в НС. СН. БГНЕС

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предизвика гнева на коалиционния си партньор Волен Сидеров, провеждайки "нелегитимна" среща с лидера на БСП Корнелия Нинова, на която лобира за законопроекта на партията си ВМРО за вероизповеданията. Вътрешният конфликт в "Обединени патриоти" вероятно ще ескалира, тъй като и третият съпредседател на обединението – Валери Симеонов, възнамерява да проведе разговор с Нинова във връзка със законодателните си идеи.

"Отношенията ни на ниво правителство са прекрасни. Аз с премиера Борисов нямам абсолютно никакви проблеми и той няма с мен, надявам се. Но, явно скърцат колелата на каручките в парламента", коментира Каракачанов във вторник след срещата с Нинова в парламента. "За оставки не е ставало дума", допълни той по повод последното такова искане на социалистите, обявено на митинга им по случай 1 май.

Конкретното оплакване на Каракачанов е свързано със законопроекта за вероизповеданията, внесен от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съвместно с лидерите на опозиционните БСП и ДПС Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ.

"Някой малко е избързал да внася законопроект"

"Някой малко е избързал да внася законопроект", коментира Каракачанов, недоумявайки от действията на ГЕРБ, тъй като според него внесеният закон бил по предпочитание на ДПС.

Депутатите от ВМРО внесоха свой законопроект по същата тема. Още тогава вицепремиерът и министър на отбраната съобщи, че възнамерява да предизвика обществено обсъждане, включително с Българската православна църква и с всички основно застъпени у нас вероизповедания, а после да го внесе за разглеждане, тъй като е настъпил моментът за конкретни действия.

"Аз още октомври месец съм го изпратил (проекта на ВМРО-бел.ред.) на всички колеги от ПГ на "Обединени патриоти" и съм запознал колегите от ГЕРБ с него. Защо миналия петък се стигна с това бързане да се внесе при положение, че в разговорите, в които сме водили се казва, че трябва да уточним еди-какво си, еди-що си, накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект", каза Каракачанов по повод действията на Цветанов.

Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ въвежда забрана заплатите на свещенослужещите и служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения. Всяко дарение трябва да е разрешено от дирекция "Вероизповедания". В законопроекта на Каракачанов пише, че религиозните общности се финансират само от източници от Република България, а даренията да се отчитат и пред Сметната палата. Целта и на двата проекта е да се ограничи чуждо влияние.

Предложенията на Каракачанов предвиждат българските граждани да могат да извършват богослужебна дейност, когато са завършили образованието си в България или когато чуждата диплома е призната по специален ред у нас. Подобни текстове от проекта на ГЕРБ, ДПС и БСП липсват. Затова и представители на "Обединените патриоти" твърдят, че "проектът е на ДПС".

"Няма да свършим работа с внесения законопроект, който фиксира само заплащането на служителите", поясни вицепремиерът във вторник, настоявайки да се фиксират и религиозни дейности, и строеж на храмовете, както и да има по-строг контрол по отношение на онези български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и искат да проповядват у нас.

Като кажем А да кажем и Я и да си свършим работата докрай, каза Каракачанов по адрес на ГЕРБ и даде пример с предишния парламент, когато минало предложението за бурките, но не и това срещу радикалния ислям.

"Най-логично е двата проекта да вървят заедно на първо четене и на второ да се направи един общ", заяви Корнелия Нинова. Тя обясни, че Каракачанов одобрява първия проект, но не го намира за достатъчен.

Нинова склонна да чуе аргументите за военния бюджет

Бюджетът за отбрана бе другата дума, дискутирана от двамата.

"Имахме разминаване и на Консултативния съвет при президента преди две седмици. БСП заявиха, че те се въздържат от това да подкрепят увеличаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП", каза Каракачанов. "Моята цел по отношение на модернизацията на армията е да има консенсус в обществото, включително в партиите в парламента", добави той.

По думите на Нинова, която говори след Каракачанов, тя е склонна да чува всички аргументи по темата "национална сигурност". Тя не пропусна да отбележи, че по темата за отбрана има разминаване между финансовия министър и Каракачанов, но поясни, че остава отворена за още разговори.

Волен Сидеров: "Не съм упълномощавал въпросните лица" да преговарят с БСП

Вицепремиерът омаловажи устната и писмена "възбрана" от страна на Волен Сидеров за срещата му с Нинова.

"Като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" и създател на коалицията не съм упълномощавал въпросните лица да преговарят с която и да е партия извън управляващата коалиция", обяви Волен Сидеров във вторник сутринта в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията му.

"Всякакви такива действия вредят на вече установените споразумения за управление на България между "Атака", ВМРО, НФСБ и ГЕРБ. Те са извън решенията на коалиционния съвет на "Обединени патриоти", затова трябва да се смятат за нелигитимни", посочва още Сидеров.

По тази причина той отмени заседанието на парламентарната група на "Обединени патриоти" във вторник.

"Очаквам изясняване на позициите на НФСБ и ВМРО по отношение на коалиционната политика", се казва още в разпространеното съобщение от името на Волен Сидеров.

"Ще се чуем, ще му обясня", реагира задочно Каракачанов, според когото възраженията на Сидеров за срещата му с Нинова се дължат на грешна информация, която партньорът му е получил.

Станало дума и за оставки, но такава била работата на опозицията

Той отрече на разговора с Нинова да е ставало дума за оставки, но самата тя каза, че е поставила темата:"Потвърдих две досегашни принципни позиции на БСП за България пред г-н Каракачанов. Първата е, че има 4 въпроса, по които сме готови да разговаряме с всички. За нас това са националната сигурност, демографската катастрофа, здравеопазване и образование. Втората позиция, че правителството "Борисов 3", в което и те участват, е вредно за България и трябва да си подаде оставката и да си ходи."

По думите на Нинова, вицепремиерът ѝ отговорил, че е нормално тя да иска оставки, защото е "опозиционен лидер".

Корнелия Нинова потвърди, че в четвъртък предстои среща с другия вицепремиер на патриотите Валери Симеонов. С ГЕРБ обаче социалистите нямали "нито покана, нито желание" да се срещат.

Нинова съобщи, че се е отзовала на поканата на лидера на ВМРО, а след два дни ще се види и с лидера на НФСБ Валери Симеонов, въпреки "забраните" на Сидеров. Самият Симеонов уточни, че ще търси подкрепа по законопроекти от левицата.

На въпрос дали би провела среща с ГЕРБ, без да бъде питана Нинова заяви, че голяма коалиция между Борисов и БСП би била вредна за държавата.

След като на първомайския си митинг БСП за пореден път поиска оставката на правителството, последва извънредна пресконференция на управляващите, на която вицепремиерът Красимир Каракачанов отправи покана: "Ние ще продължаваме да си работим до към пет, пет и половина, после ще пием по една бира. Даже бих поканил госпожа Нинова, ако има свободно време, ако не е седнала на агнешко".

Няколко дни по-късно по БНТ Корнелия Нинова обяви: "Тази кулинарна пресконференция, на която уж мислеха за политика, но говореха за бира и агнешко, на следващия ден придоби по-сериозен израз, защото господин Каракачанов ме покани вече официално като председатели на партии да разговаряме по политики за България и конкретни решения. Приех тази покана".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?