Каракачанов: Цената на F-16 e неоправдано по-висока от очакваната

”Ако ти искат 5 лева, а реалната цена е 3, нормално е да кажеш: ”Няма логика”

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Исканата от САЩ цена за изтребителите F-16 Block 70 е по-висока от очакваното и то неоправдано, коментира военният министър Красимир Каракачанов в понеделник.

Миналата седмица той допусна възможност преговорите със САЩ да се провалят, а сега обясни, че страната ни ще се опита да свали цената за някои от компонентите на евентуалната сделка. Няма опция обаче да се намалят способностите на машините. Освен това правителството се надява да договори разсрочено изплащане, защото според Каракачанов еднократното им изплащане ще застраши другите проекти от модернизацията на армията и дори увеличението на заплатите за военните следващата година.

”Когато ви кажат, че нещо струва 5 лева, а то реално струва 3 лева, нормално е да кажеш: ”Момчета, няма логика, откъде идва тази цена? На пазара всеки се опитва да спечели”, коментира Каракачанов, използвайки за сравнение чаша в телевизионното студио на Нова телевизия.

Според информация на Меdiapool разминаването между двете страни засега е сериозно. В бранша се говори за над половин млрд.лева. Каракачанов обаче отказа да говори за цената.

Преговорите с американците ще продължат, но е много малко вероятно да се стигне до договор през юли, каквито бяха предварителните очаквания на правителството.

Откъде ще се сваля цената?

”Тук не става въпрос за това, което говори президентът, че искаме да намалим цената за сметка на способностите на самолета, т.е. да му отрежем ракетите , въоръжението, навигация и т.н. Ние говорим за комплекта от способности, които един самолет трябва да има. Има някои от компонентите, за които смятаме, че цените могат да са по-ниски. Един пример е езиковото обучение на пилотите. Пилотите, които ще изпратим са минали през езикови курсове, минали са през обучение в САЩ. Има ли смисъл отново да плаща държавата за едно езиково обучение, което до голяма степен ще бъде формално”, обясни Каракачанов пред Нова телевизия.

”Има подобни такива нюанси, пера в проекта за договор, който се изработва, които трябва да бъдат изпилени, защото е излишно да бъде плащано от българския данъкоплатец”, добави той.

Колко струват самолетите?

Българският парламент отмени първоначалното изискване сделката да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени 2 години след подписването.
Въпреки това българското правителство твърди, че това са параметрите, за които ще настоява при преговорите и че не се търси сделка на всяка цена.

Официални американски представители коментираха, че САЩ са готови да отговорят на нуждите и възможностите на България, но засега явно това не се случва.

И дори заплатите на военните

Каракачанов коментира, че е много важно да се договори със САЩ разсроченото изплащане на изтребителите.

Според него ако бъдат платени наведнъж, това ще застраши реализирането на останалите два големи проекта – закупуването на патрулни кораби и бронирани машини, ремонта на техниката и дори вдигането на войнишките заплати следващата година.

Още преди да започнат преговорите беше ясно, че исканата от България разсрочена схема ще бъде предмет на сериозни разговори между двете страни. Не е изключено при евентуална сделка да се стигне и до държавен заем.

Ще се преговаря и за т.нар. индустриално сътрудничество. Правителството се надява "Локхийд Мартин" да изгради център за обучение на пилоти във военновъздушното училище в Долна Митрополия, което ще бъде възстановено. Засега американската компания съобщи, че ще отвори база за поддръжка и ремонт на изтребители в България, ако правителството закупи самолети F-16 Block 70.

Каракачанов допусна по-рано, че ако не успеем да се договорим с американците, ще започнат преговори с втория кандидат Швеция и компанията SAAB с машините Gripen.

Военният министър коментира обаче, че очаква подобни проблеми и при евентуални преговори с други доставчици.

Какво става?

Коментарът на Каракачанов е ясен индикатор, че преговорите със САЩ могат да се разтеглят във времето, да не завършат до парламентарната ваканция и проектът да остане за новия политически сезон. Изборът на САЩ и "Локхийд Мартин" бе остро атакуван от БСП и президента Румен Радев, а евентуална сделка трябва да мине отново през НС. За да я прокара, ГЕРБ отново ще трябва да разчита на ДПС.

През април премиерът Бойко Борисов каза, че има амбиция да приключи преговорите със САЩ за закупуването на изтребители F-16 Block 70 до края на юли, но в същото време не изключва вероятността двете страни да се разминат. Миналия месец той допусна възможност да преговаря лично с американския президент Доналд Тръмп.

Така като основни предизвикателства около проекта се очертават смяна на политическото управление на страната, възможна нова ревизия на проекта, минаваща през проверка на компетентните органи, за каквато призовават близки до президента Румен Радев, провал на преговорите или сериозното им разточване във времето. 

Споделяне

Още по темата

Още от България