Каракачанов цензурира лошата оценка за армията, за да не се плашат хората

Военният министър Красимир Каракачанов обяви, че има намерение да изтегли доклада за състоянието на армията през миналата година, който разкри една от най-лошо пазените тайни в държавата: "армията вече само частично може да изпълнява задачите си".

Той се обяви категорично против подобни констатации, но в същото време отказа да отговори дали ги смята за неверни.

"Истината всички я знаем, не е необходимо да плашим обществото. Не трябва да се съмняваме в нашата армия въпреки всички трудности, които съществуват. Съществуват много трудности, но аз лично не бих използвал точно тези думи", каза Каракачанов, който в сряда представи екипа си пред парламентарната военна комисия.

Докладът за състоянието на армията бе приет от служебното правителство на Огнян Герджиков и трябва да мине и през пленарна зала, където депутатите имат възможността да го отхвърлят, ако не са съгласни с него.

"Докладът ще се преработи. Не за да се заглаждат проблемите, а за да има повече препоръки за решаването им", обясни Каракачанов.

Докладът има за цел да представи пред обществото реалното състояние на армията и да даде отчет за изпълнението на задачите и постигнатите цели.

"Не търся никакъв мотив за политическа конфронтация със служебното правителство ни най-малко, но смятам, че този доклад по начина, по който беше представен, създаде повече шум и излишни опасения в обществото”, обясни Каракачанов.

Намерението му бе подкрепено и от депутата от ГЕРБ и вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, който коментира пред журналисти, че не трябва да се демотивира армията.

Според доклада армията може да изпълнява задълженията си частично заради "липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав".

Докладът за състоянието на въоръжените сили признава, че незаетите щатни бройки за военни вече са 20% и проблемът продължава да се задълбочава.

Тази годна МО обяви конкурси за над 600 войници, но според първоначалната информация не са се явили достатъчно кандидати. Основната причина е ниското заплащане – редниците започват с 609 лева, но засега няма планирани средства за увеличението им.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се съгласи с доклада и го определи като "безпристрастен".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?