Каракачанов в защита на "Белене": Да не внасяме електроенергия!

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС
От монополист износител на електроенергия на Балканите, ще се превърнем в консуматор, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 
 
Той защити проекта за строителството на АЕЦ "Белене" в Брюксел, където говори в  в кулоарите на срещата на министрите на отбраната от НАТО.
 
"Има някакви политици, бих ги нарекъл "псевдополитици", в България, които чисто идеологически, без да разсъждават за интересите на държавата, си играят на леви и десни, на русофили и русофоби, и по този начин търсят евтини политически дивиденти", каза Каракачанов, цитиран от БТА. 
 
Въпросът с АЕЦ-Козлодуй, дори да се удължи още срокът на реакторите, има край, добави той. 
 
България не трябва да губи позициите си като страна производител на атомна електроенергия. От водеща страна, в момента изоставаме, а след 15 години от износител ще се превърнем във вносител на електроенергия, посочи той. Проектът за АЕЦ-Белене винаги е бил защитаван от мое име и от името на партията, която представлявам. Мисля, че правителството намери правилно решение, което предложи на парламента и парламентът вчера го одобри, добави вицепремиерът в отговор на въпрос. 
 
Той посочи, че България е направила огромни инвестиции в проекта - и по отношение на площадка, инфраструктура и купуване на двата реактора. 
 
Оттук нататък трябва да се потърси стратегически инвеститор, който, без да търси специални гаранции за количества и цена на тока, да инвестира в този проект, да го завърши и държавата да има участие с направените досега инвестиции, допълни той. 
 
Каракачанов каза, че ако Атина и Скопие постигнат до срещата на върха на НАТО през юли решение по въпроса за името, възможностите за покана към Македония за преговори за присъединяване към пакта стават доста по-реални. 
 
Той отбеляза обаче, че решението е свързано и със законодателни и конституционни промени.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?