Каракачанов за Симеонов: Да беше питал, преди да се изплющи по медиите

"Стигнали сме дотам, че децата да искат за абитуриентския бал да си сменят пола“

Симеонов и Каракачанов през март миналата година

"Ако (Валери) Симеонов беше пожелал да коментираме темата, преди да се изплющи по медиите, щях да му обясня.“ Така в неделя вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира медийна изява по въпросите около Истанбулската конвенция на своя коалиционен партньор в "Обединени патриоти“ и колега в правителството.

В петък пред телевизия "България он ер" вицепремиерът Валери Симеонов определи като "глупотевина" идеята на Каракачанов за референдум за третия пол, гей браковете и други подобнти въпроси, които по никакъв начин не са засегнати в конвенцията, но станаха основна тема в т.нар. дебат за нея.

Симеонов, който е лидер на НФСБ, заяви, че няма да подкрепи предложението за референдум.

"Тук няма никакво единодушие, ВМРО малко истерясват, за да събират още малко медийни дивиденти, нито е обсъждано от "Обединени патриоти", нито ще се съглася да издухаме още 40 млн. лева заради някакви глупотевини. Да правим референдум за щяло и не щяло, ми дайте да направим за Терез и Масуд - дали да ходят в Холандия. Може ли за такива глупости да се харчат държавни пари? Това ли е голямата тема - гей браковете, че да го решаваме с референдум?! Нищо няма да излезе от тоя референдум, както с оная глупотевина за "Белене" и после другата - на Слави Трифонов", изтъкна Симеонов.

И предположи, че Каракачанов, който бил три дни на посещение в Израел, още не се е бил аклиматизирал и са го "хванали" още като е кацнал, затова е поискал референдума.

"Аз не мога да разбера дали той е против референдума или е за нещата, за които искам да се проведе той", изрази съмнението си Каракачанов в неделя пред Нова телевизия.

След което разви теорията си за пола като „биологична, а не социална категория".

"За съжаление, една добра идея - да се реши проблемът със семейното насилие и насилието срещу жени, е опорочена с опита да се пробута и така наречената "джендър идеология". В някои от членовете и разпоредбите на Истанбулската конвенция се налагат понятия като „социален пол”, "нетрадиционни роли на пола", повтори познатата си теза той.

Министърът на отбраната подчерта, че в момент, когато „Европа и България имат сериозен демографски проблем, "трябва да мислим как да стимулираме нормалността в семействата".  Същевременно изтъкна, че не е хомофоб.

"Тези, които сега говорят, че сме срещу европейските ценности, всъщност разбиват ЕС. Вземете логиката на създаването на Съюза. Европейските нации са нации с история, свързана с християнската религия. И сега някой опитва да унищожи точно този фундамент на обществото", каза вицепремиерът.

И се "пошегува“, че ако преди абитуриентите в България искали за подарък при завършването си силиконов бюст, сега смяната на пола се представяла в разпространявани комикси като детска игра. Сега сме стигнали дотам, че децата да искат за бала да си сменят пола, каза Каракачанов, като не стана ясно откъде черпи данни за тези твърдения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?