Каракачанов замаза конфликта Борисов-Симеонов и обвини Зелените

Премиерът се направи, че не знае какво е казал Валери Симеонов

Каракачанов замаза конфликта Борисов-Симеонов и обвини Зелените

Вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов се опита да замаже скандала с рязката атака на колегата си "патриот" Валери Симеонов, също вицепремиер, към премиера Бойко Борисов по повод втория лифт в Банско и прехвърли цялата вина на екозащитниците. В петък Каракачанов обясни пред бТВ, че единственото разминаване между Борисов и Симеонов било кога да се случат нещата – дали първо да минат промените в плана за управление на природния парк "Пирин" или коригирания концесионен договор с "Юлен", или пък да се гледат едновременно. Тук е разминаването и аз не смятам, че този въпрос не може да бъде решен в рамките на един нормален диалог и той ще бъде решен, коментира Каракачанов.

Преди ден Валери Симеонов заяви буквално следното за Борисов: "Не искам да го виждам след това изработване, което направи“.

"Не виждам съдействие на Борисов по отношение реализацията на втори лифт. Премиерът компрометира и саботира моето предложение за промяна на концесията в Банско", изтъкна гневно той по повод оттеглянето на решението за промяна на концесионния договор, което според екоминистъра Нено Димов се отлага до приемането на актуализацията на плана за управление на парка, тъй като двата документа било добре да вървят заедно.

Борисов се направи, че не знае какво е казал Валери Симеонов

Самият Бойко Борисов също се опита да омаловажи изцепката на Валери Симеонов.

"Аз се отнасям с уважение към моите заместници, имам споразумение с тях и го спазвам. Не знам какво е казал Валери Симеонов, не мога да гледам всички негови участия по телевизиите", каза Борисов в четвъртък вечерта в Брюксел.

Той уточни, че темата за концесиите не може да продължава преди да има план за Пирин.

"За да няма никакви спекулации, съм казал на Нено Димов, ако има възможност да се приеме точка за втори лифт на Банско, вносител ще бъда аз", заяви Борисов.

Преди два дни министърът на екологията заяви, че отлага разширяването на концесията на "Юлен" в Банско.

Въпреки коментарите на Симеонов Борисов заяви, че управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" никога не е била по-силна.

МС ще гласува до края на годината планът за управление на Пирин

Красимир Каракачанов обясни: "Имаше разминаване кога да бъде направена концесията. Дали първо да бъде приет планът за управление, за да се види от цялото общество, че няма да се строят хотели, сгради и каквото и да било в този район, а става въпрос само за втора кабина, или да се гласуват и двете неща едновременно – концесията и планът за управление".

"Смятам, че планът за управление до края на годината ще бъде гласуван от МС, тъй като има обществено обсъждане, което приключва на 22 декември", допълни вицепремиерът.

На нас ни се иска да стане по-бързо

"Напрежението идва от това, че на нас ни се иска нещата да станат по-бързо, докато Бойко Борисов смята, че нещата трябва нещата да се огледат по-внимателно и да не се бърза толкова много. Това е цялата драма, ако можем да я наречем драма", каза Каракачанов.

"Проектът Банско започна в далечната 1997 г., когато кмет на Банско два мандата беше кметът от ВМРО Александър Краваров. На този човек трябва да му направят паметник, защото той направи банскалиите проспериращи хора.

Неговият приемник след това продължи този проект и Банско стана европейски и световен ски курорт.

Тук е въпросът защо всички тези хора, които харесват Банско, трябва да чакат по 3 часа на опашка да се редят за лифта, вместо да има втора кабинка и животът им да бъде улеснен", пита Каракачанов.

Всеки има право да протестира, но никой няма право да ме изнудва

"Но защо няма втори лифт, защо на много места планинският туризъм не се развива, защото има така наречените "Зелени" в България, които отдавна не са екологична организация, а са политическа партия, която взема по няколко хиляди гласа на изборите, прави протести", продължи той.

Той допълни, че в сряда 5 политически опозиционни партии плюс всякакви сдружения, включително и гей сдружения, участваха в един протест - 250 души против втория лифт на Банско.

"Нека да протестират, само че защо трябва да слушаме само тях. В същото време 2000 души от общините Банско, Разлог, Симитли излязоха на магистралата Е-79 – бяха 2000 човека. Дотам ли трябва да го докараме, едно политическо решение, едно правителствено решение, да бъде вземано според това кой колко повече протестиращи може да изкара", възмути се Каракачанов.

Планинският туризъм създава поминък точно в тези региони, където безработицата е най-голяма, допълни министърът.

"Защо трябваше да се провали проектът Берковица – Ком и в същото време от другата страна на границата със Сърбия да се появи сръбски такъв проект", попита той.

Всеки има право да протестира, но никой няма право да ме изнудва и да ми обяснява, че просперитетът на държавата не струва нищо на базата на неговия каприз, каза още вицепремиерът.

В коментар на аргументите, че ще бъдат изсечени дървета, Каракачанов каза, че ще бъдат изсечени 2500 кубика, за да се направи втората кабина, а незаконната сеч в България годишно е 2 млн. кубика.

Да сте видели същите тези да протестират заради незаконната сеч, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България