Каракачанов защитава полицаите от циганите и правозащитниците

Вицепремиерът настоява за суров отговор на размириците в Ихтиман

Каракачанов защитава полицаите от циганите и правозащитниците

Вицепремиерът по сигурността Красимир Каракачанов поиска "суров отговор" на сблъсъците между роми и полицаи в Ихтиман миналата седмица."Считам, че всяко подобно посегателство трябва да получи суров отговор. България е длъжна да подкрепи своите полицаи! Криминалният контингент трябва да бъде сложен на мястото му!", заявява Каракачанов в понеделник.

В официално разпространената позиция той атакува неправителствени организации, които работят с малцинствата.

"В духа на наложената от няколко "правозащитни“, а по-точно казано организации, които основно се занимават със защитата на правата на циганите, започна подгряване на общественото мнение срещу полицаите, извършили акцията в циганското гето на Ихтиман. Заливат ни репортажи, в които разстроени представители на "етноса“ обясняват как безпричинно са ги били и колко лоши са органите на реда", посочва военният министър.

Миналата седмица се стигна до ескалация на напрежението между ромите и полицията в Ихтиман. Издирван шофьор на "Мерцедес" успя да избяга от полицията, след като съседите му от ромската махала нападнаха униформените, дошли на адреса, за да го задържат. Последва мащабната акция, по време на която почина възрастен мъж, но според разследващите това нямало връзка с действията на униформените.

"Тръгна версия, че нападение над полицията въобще не е имало – тъкмо обратното, те нападнали бедните роми. Явно сами са си нанесли и побоя полицаите, за да имат претекст да нахлуят в гетото", посочва Каракачанов.

Той допълва, че"често преди в такива ситуации потърпевши наистина биваха полицаите – отнасяха наказания и дори бяха уволнявани".

"Това демотивираше състава и правеше циганските безчинства още по-дръзки и безнаказани. Не и сега! В качеството си на заместник министър председател по обществен ред и сигурност твърдо заставам зад действията на полицията в борбата и с битова преастъпност! Не само в Ихтиман, а и навсякъде, където тя е влязла, за да респектира, да наложи ред и да покаже, че в страната ни съществуват закони и те трябва да се спазват от всички", заявява Каракачанов.

Той припомня и идентичен случай в село Каменар от август миналата година, когато след изнасилване на жена в центъра на Варна, полицията направи рутинна проверка, а циганите се оплакаха, че са били бити без никакви доказателства.

"Просто хвърлиха поредното обвинение и "правозащитниците" отново извисиха глас. Но не в защита на пострадалата жена или на българските полици, а отново в защита на престъпниците", допълва той.

По думите му още са пресни случаите на пребити и нападнати с ножове и мачете горски служители в с. Баня и с. Струпец. А това само два от десетките подобни "инциденти", завършва той.

Опазването на обществения ред в ромските махали е в ресора на Каракачанов като вицепремиер и основна тема от популисткия арсенал на партията му ВМРО. В последните месеци Каракачанов в публичните си изяви е по активен по въпроси като ромската престъпност и Истанбулската конвенция отколкото по проблемите на армията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?