Караниколов: Бизнесът започва да отказва поръчки, няма кой да работи

"Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила", обяви икономическият министър

Емил Караниколов, сн. БГНЕС

Бизнесът в България започва да отказва поръчки, няма кой да работи. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов в четвъртък.

“Големият проблем вече не е корупцията, а работната сила“, заяви Караниколов пред бТВ.

“В момента у нас има голяма заетост и бизнесът плаща заплати. Въпросът е, че започват да отказват договори и нови поръчки, защото няма кой да работи”, каза той.

По думите му краткосрочните мерки за справяне с проблема включват да се обърнем към българските малцинства в съседните страни и да направим всичко възможно да ги върнем у нас.

“В момента сме се насочили към малцинствата в Украйна, Молдова и Армения“, обясни Караниколов.

“Цената на газа се формира на световния пазар, не е от нас. Ние не сме производители на газ, за да можем да влияем, заяви още министърът. Газът се вдига на световния пазар, както и продуктите, които заместват газа“, допълни той.

По думите му повишаването на някои хранителни продукти, например на хляба, не е само заради увеличението на газа.

Пшеницата се вдига на световния пазар, тъй като реколтата в световен мащаб беше лоша, посочи той.  

Повишаването на цената на парното е изключително неприятно и тук държавата трябва да мисли, каза още Караниколов, който припомни, че има специални субсидии за социално слабите.

Доходите трябва да растат повече, по-бързо и с по-голям процент, отколкото разходите на хората, посочи още той.

В момента 858 язовира са в състояние, което изисква ремонтни дейности. От тях 414 са в предаварийно състояние, съобщи още Караниколов. По думите му анализът показва, че предвидените 500 милиона лева за ремонти няма да стигнат.

“Има язовири, които се нуждаят от 1 милион за ремонт, но има и такива, които се нуждаят от по 30 милиона”, заяви Караниколов.  

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?