Караниколов: България превъзхожда Турция за новия завод на "Фолксваген"

Караниколов: България превъзхожда Турция за новия завод на "Фолксваген"

България превъзхожда Турция по редица показатели на новия завод на "Фолксваген". Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

"България продължава да е в състезанието. Превъзхождаме Турция с членството ни в ЕС, по-ниските оперативни разходи, висококвалифицираната работна ръка и локациите, които предлагаме", каза Караниколов пред телевизия "България он Ер".

Той уточни, че един от представителите на директорския борд на "Фолксваген" му е казал, че окончателното решение все още не е взето. Очаква се това да се случи през септември.

Инвестицията на германския концерн в новия завод ще бъде 1.4 млрд. евро, а новите работни места между 4000 и 5000, каза Караниколов.

Към момента Турция е избрана за предпочитана страна, с която да се водят преговори, писаха редица германски и турски медии.

Избраното място е град Маниса край Измир. Предимствата на Турция са работната ръка, по-големия автомобилен пазар, опитът в автомобилостроенето, изграждането на инфраструктурата около на бъдещия завод, изключително изгодната цена на земята и наличието на пристанище.

Недостигът на квалифицирани кадри е един от въпросите, които притесняват ръководството на "Фолксваген" да изгради завода си в България. Компанията огледа два терена у нас - площадката на бившия металургичен комбинат "Кремиковци" и терени в индустриална зона "Раковски" край Пловдив.

В България вече има над 230 фирми, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, а за тях работят над 60 хиляди души.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес