Караниколов: Догодина очаквам в България да има завод за електромобили

В ход е реконструкцията на 10 от 418-те язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, казва министърът на икономиката

Икономическият министър Емил Караниколов на първа копка на бъдещият завод на "Леони" край Плевен

Министърът на икономиката Емил Караниколов очаква през следващата година в България да има завод за производството на електромобили. Това става ясно от негово интервю за БТА.

"В битката за "Фолксваген" България само спечели имиджово, защото страната ни има добър бизнес климат и аз очаквам преговорите, които водим и с други компании за завод за краен продукт още през следващата година да станат факт. Големите компании в сектора започват да инвестират в технологиите на бъдещето - в електрически автомобили. Нещо повече, в последните 6 месеца се забелязват сериозни стъпки за производство на батерии и България трябва да следва световния тренд. Трябва да се фокусираме върху регионално сътрудничество и да изведем технологиите на бъдещето на преден план. Трябва да изградим заедно една цялостна екосистема за развитие на тази индустрия. Ние предлагаме регионално сътрудничество, да превърнем региона в център за производство на автомобилите на бъдещето. Да обединим усилията си и да създадем регионален проект, чрез който да кандидатстваме в Брюксел, утвърждавайки екосистема за производство на електрически автомобили", казва Караниколов.

Той посочва, че през 2019 г. у нас са открити заводи и направени инвестиции в разширения на вече съществуващи предприятия за над 1.2 млрд. лв. От тях се очаква да разкрият над 8000 нови работни места.

Икономическият министър припомня, че повечето от тези инвестиции са в заводи, в производства, които ще произвеждат изделия с висока добавена стойност – в автомобилостроенето, металургията и ИТ сектора. Средногодишният темп на нарастване на добавената стойност в информационно-комуникационните технологии в страната е над 25 на сто.

Караниколов отчита "сериозен инвеститорски интерес към България". По думите му доказателство за това са и подадените заявления за сертифициране през 2019 г. към Българската агенция за инвестиции. В процес на сертифициране са близо 40 нови проекта на инвеститори с общ размер на инвестициите за над 700 млн.лв. По тях се очаква да бъдат разкрити още 3000 нови работни места.

Ремонтът на язовирите

Министърът на икономиката информира още, че по 10 от 418-те язовира, които се нуждаят от спешен ремонт, са започнати строителни дейности.

Първият язовир е в област Бургас и стойността на строителните дейности е около 1.9 млн. лева, за втория започнат язовир, който е в Хисаря – 2.6 млн. лева, в Асеновград – 1.8 млн. лева, в Брезник – 1.8 млн. лева. Предстои до края на годината на още между 2 или 5 язовира да започне строителство, казва Караниколов.

През лятото на 2018 г. правителството отпусна 500 млн. лв. за спешен ремонт на 418 язовира на най-непрозрачното дружество – Държавната консолидационна компания. Отделно кабинетът даде още 12 млн. лв. за създаването на държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Работата на тези две структури е обвита в пълно информационно затъмнение и не се знае почти нищо за тях, въпреки че в интервюто Караниколов говори за прозрачно управление.

Година и половина по-късно след отпускането на над половин милиард лева държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири" продължава да се занимава с прехвърлянето на собствеността на язовирите, за да може да ги управлява, казва Караниколов. Така към момента от 418-те язовира, които се нуждаят от спешен ремонт са прехвърлени към държавното предприятие едва 182 съоръжения. По тях догодина ще се работи активно, обещава Караниколов.

"Към днешна дата за възложени 182 язовира от тези 418 язовира, от които се иска техническа документация, документи за собственост да се подготвят, съответно процедури за разрешение за строеж", казва икономическият министър.

Той не съобщава кой прави ремонта на 10-те язовира, как са избрани фирмите и какво се случва с отпуснатите от държавата 500 млн. лв.

"Не може да говорим за криза"

"Към момента не можем да говорим за криза, а страната ни може да отговори на всякакви забавяния в икономиката", казва още Караниколов.

Той отчита, че "въпреки че в цяла Европа има забавяне и сваляне на прогнозите, тук имаме повишение и най-вероятно тази година ще е една от най-добрите за последното десетилетие".

Като аргументи посочва, че размерът на брутния вътрешен продукт ще премине 120 млрд. лева през 2019 г. - "ниво, което не сме имали никога", най-ниската безработица от 30 години насам и рекордния износ в стопанската история на страната.

Караниколов признава, че вече има доста данни за притеснителни тенденции във водещите икономики и България няма как да избегне външния натиск при следващо влошаване на конюнктурата в световната икономика.

"Несигурността около търговските преговори между САЩ и Китай, бъдещите отношения между Великобритания и ЕС - тъй като и двете трябва да установят нови правила за търговия след Брекзит, са основните рискове, оказващи влияние върху краткосрочните перспективи", казва Караниколов.

Той посочва, че се работи за намаляване на отражението на външните фактори чрез навлизането на нови инвеститори и създаването на нови производствени мощности, които да разширят капацитета на българската икономика, включително в нови пазарни ниши.

В подготвяния проект на Закон за индустриалните зони сред насърчителните мерки за инвеститорите се предвиждат стимули да ползват зелена енергия, да получават лицензи, така че всичко, произведено от тях, да е със зелена енергия, казва още Караниколов.

Икономическият министър смята, че положително влияние върху потреблението догодина ще има увеличението на заплатите в публичния сектор. Средна заплата от 1400-1500 лева в края на мандата през 2021 г. е постижима и възможна, казва Караниколов.

Споделяне

Още от Бизнес