Караниколов иска наказателна отговорност за злоупотреби по схемата 60/40

Големи фирми ще получават грантове за стотици хиляди лева по нова програма

Емил Караниколов

Икономическият министър Емил Караниколов предлага да се търси наказателна отговорност от работодатели, които злоупотребят с мярката за задържане на заетостта 60/40. Това стана ясно от интервю на Караниколов пред БНТ.

Засега еднствената административна санкция, предвидена по схемата, е връщане на получените от държавата средства, ако се окаже, че фирмата е уволнила работниците, за чието задържане на работа е получила средства. 

"Безспорно ще има хора, които ще злоупотребят, но имаме механизми, по които да следим това. Според мен за всички, които го направят, трябва да има и наказателна отговорност", каза Караниколов.

Условието на мярката е работникът да бъде запазен на работа минимум три месеца след края на подпомагането. Засега се предвижда мярката да действа до юни. Бюджетът ѝ е 1 млрд. лв., от които до момента на фирмите са преведени едва 11 млн. лв.

Според Караниколов мярката не е перфектна, но е успех фактът, че чрез нея е запазена заетостта на 142 000 работещи. "Мярката 60/40 може би не е най-добрата. Имаше много хора, които я отрекоха, но 9850 компании се възползваха от нея и я приемат. Тази мярка е за тези, които я приемат", каза министърът.

Той коментира и обявената от Европейската комисия пролетна макроикономическа прогноза, според която икономиката на България ще се свие със 7.4%. По думите на Караниколов и без правителствените мерки икономиката на България отново "щеше да има проблеми, защото в Европейския съюз има, а ние сме едно цяло". Едва през 2021 г. може да се говори за икономически растеж, прогнозира министър Караниколов пред БНТ.

Икономическият министър каза, че на 11 май ще бъде обявена мярката за безвъзмездни грантове от 3000 до 10 000 лв. за малките и микропредприятията на стойност 173 млн. лв.

В момента заедно с Министерството на финансите се разработва и нова програма за по-големите компании с бюджет над 100 млн. лв. По новата мярка безвъзмездно ще се подпомагат големи фирми с грантове от по стотици хиляди лева.

Емил Караниколов обяви още, че голям стратегически инвеститор се интересува да работи в България. Дейността му е насочена към автомобилостроенето, не произвежда автомобили.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес