Караниколов обеща конкуренция и ред на пазара на горива

Малките търговци искат контрол и върху вноса и износа на петролни продукти

Караниколов обеща конкуренция и ред на пазара на горива

Предвиждат се нови корекции в оспорвания и многократно променян законопроект за търговията на едро и дребно с петролни продукти, както и превоза и съхранението им. Намеренията се от юли на този пазар да има конкурентни правила, прозрачност и изплуване на обектите от сивия сектор. Това стана ясно от думите на икономическия министър Емил Караниколов по повод секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията.

Антимонополният орган отново не откри картел и монопол при горивата, но фиксира потенциални проблеми с новия регламент за регистрация на всички занимаващи се с нефтопродукти, които можело да изхвърлят редица играчи от пазара и да доведат до господстващо положение на други.

Караниколов каза, че след като се запознае с анализа на КЗК, още до края на седмицата изводите от него ще бъдат обсъдени на новосформирания Консултативен съвет по горивата, който вече ще има законодателната инициатива по темите. "До месец ще сме готови с конкретни текстове за промени в закона за търговията с горива", каза икономическият министър.

По думите му на заседанията на този консултативен съвет ще бъдат канени представителите на заинтересования бизнес. 

Той ги покани да внасят свои предложения за законови поправки, така както това направи пред медиите в сряда Симо Симов, представител на Националното сдружение на малките търговци и превозвачи на горива, за което стана ясно, че е прераснало в асоциация, след като член е станала компанията "Инса Ойл". Тя бе изключена от организацията на едрия бранш – Българската петролна и газова асоциация (БПГА), след като се обяви против въвежданите тежки финансови изисквания за регистрация на играчите на петролния пазар, а председателят на БПГА и шеф на "Лукойл България" Валентин Златев индиректно обвини "Инса Ойл" на Георги Самуилов в контрабанда на горива.

Министърът на икономиката декларира, че в Консултативния съвет по горивата ще се "разгледат текст по текст" всички предложения за промени на сегашния регламент, макар да се очаква напрежение сред различните играчи на пазара. След като се стигне до някакъв консенсус за конкретни законодателни предложения, те ще бъдат подложени на оценка за въздействието им върху сектора, а от КЗК ще се иска предварителна оценка за ефекта им върху бизнеса. Според Караниколов ведомството му може да се справи с подобряването на закона и създаването на конкурентна и светла среда до 28 юни 2019 г., за когато бе отложено влизането в сила на наредбата за регулиране на дейностите с петролни продукти.

Министърът обаче отбеляза, че при промените на закона вероятно ще се наложи промяна и на наредбата, за която стана ясно, че е изготвена от БПГА

Без ангажимент по препоръката на КЗК за държавни данъчни складове
 
Караниколов определи като обективни констатациите на КЗК, че сегашното законодателство не създава конкурентна среда. Министърът обеща да се разгледа предложението на антимонополния орган за създаване на държавни данъчни складове, които да са конкуренти на сега съществуващите и да предлагат възможност на търговците за внасят през тях горива.

"В Консултативния съвет има представители на Държавния резерв, ако има нужда от държавни данъчни складове, те трябва да са към Държавния резерв", каза Караниколов. По думите му обаче, за да се предложат законови поправки за държавни данъчни складове, трябва да се направи сериозен анализ доколко наистина има интерес към такива площи и какво ще е търсенето на техните услуги.

Според анализа на КЗК повечето търговци посочват като проблеми именно невъзможността да си осигурят достъп до данъчни складове, където единствено имат право да внасят петролни продукти. От доклада става ясно, че около 50% от складовите вместимостите за бензин А95Н, над 80% за А98Н и около 40% за дизела се държат от един играч, който вероятно е "Лукойл Нефтохим Бургас".

Финансовото министерство да каже за данъчна амнистия на "сивия" бизнес

Предложението на КЗК за данъчна амнистия за играчите в петролния бизнес от сивия сектор Караниколов коментира с думите, че "подобно решение е от компетенциите на Министерството на финансите и трябва да се анализира как ще повлияе на фиска". Той обаче отбеляза, че "всеки е длъжен да е на светло, не може да поощряваме някой, който е в сивия сектор, а и досега никой не си е признал, че е в сивия сектор". "Ако КЗК знае кои са, да каже", допълни министърът.

Какво предлагат дребните търговци

Той съобщи, че вече има изготвен законопроект за изменение и допълнение на закона за дейностите с петролни продукти от дребните търговци. Част от предложенията им бяха представени от Симо Симов.

Според него сегашният закон за административната регулация на пазара на горивата не е ефективен и нито ще подобри конкуренцията, нито ще удари сивия бизнес. Затова се предлага регламентът за регистрацията на занимаващите се с петролни продукти да обхване и вноса, и износа.

Дребният бизнес смята, че не трябва да се премахват финансовите изисквания за регистрация на фирмите в бранша, каквато идея се появи по време на тежките дебати около отлагането на наредбата. Според асоциацията просто тези условия трябва да са по-приемливи. Затова предложението им е за бензиностанциите да остане изискването за 20 хил. лв. уставен капитал, но без да се учредяват банкови гаранции, а за търговците на едро, които да обхващат вече и вносителите, и износителите, да остане уставният капитал от 1 млн. лв. с допускане, ако не са извършвали нарушение в последните три години сумата да е наполовина по-малка.

Предлага се от обхвата на закона да бъдат изведени търговците на бутилки с втечнен газ и да има облекчения за ведомствените бензиностанции, земеделците и индустриите, зареждащи на място машините си с гориво. Идеята е да те имат право да придвижват горивото, но не и да го продават, освен с подизпълнител, които е регистриран по наредбата за търговията с горива, каза Симов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес