Караниколов се зае с категоризацията на язовирите

Емил Караниколов

Интензивни проверки на всички язовири и съоръженията към тях с приоритетно внимание към онези от водоемите, които имат предписания за отразяване на нередности, нареди министърът на икономиката Емил Караниколов, което е инициирал и законови поправки за категоризацията на водоизточниците според височината на стената и обема им..

Ден след стъпването си в длъжност – в петък, Караниколов се е срещнал с ръководството на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), на която са били набелязани мерки, свързани с надзора на язовирните стени и техните съоръжения, съобщиха от икономическото министерство.

Обсъдени са били и предстоящи нормативни промени за въпросната категоризация на язовирите и да се персонализира отговорността да поддръжката и безопасната експлоатация на водоемите, които в момента имат различни собственици.

Първите работни предложения за нормативни промени ще бъдат готови до края на месец май, допълниха от ведомството.

Караниколов оценил като ползотворно установеното партньорство на ДАМТН с Националното сдружение на общините и със собствениците на язовири и съоръжения и се ангажира то да продължи и за напред.

Приоритет в работата на министерството и на държавната агенция ще бъде осигуряване и гарантиране на безопасната експлоатация на язовирите чрез засилен контрол с цел недопускане на риск за живота и здравето на хората и стопанските субекти, пише още в събощението.

Споделяне

Още от Бизнес