Караниколов вече не иска мегаагенция за публичните дружества

Парламентът отложи гласуването на проектозакона за уточняване на позиции

Караниколов вече не иска мегаагенция за публичните дружества

Икономическото министерство се отказва от идеята да бъдат обединени агенциите за приватизация и за инвестиции в мегаагенция за публичните предприятия. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов пред ресорната парламентарна комисия, която в сряда обсъди проектозакона и трябваше да го гласува на първо четене.

Вместо това обаче приемането му беше отложено по искане на Караниколов до провеждането на национален съвет за тристранно сътрудничество, насрочен за 19 юни, предаде БНТ. На Тристранката се очаква да бъдат разгледани мненията на привържениците и противниците на проекта за мегаагенция, която да определя държавната политика в дружествата с над 50 процента публична собственост.  

Спорният въпрос е предвиденият в текстовете на специалния закон за публичните предприятия текст за отпадане на списъка с държавните предприятия, забранени за продажба, който в момента е част от Закона за приватизация. Въпреки уверенията на Караниколов от преди време, че тези дружества ще останат защитени, тъй като новият закон предвижда вече продажбата на всяко дружество с над 50 процента държавно участие да се продава само с одобрението на парламента, намерението буди критики.

По думите на Караниколов не се налага създаването на мегаагенция, а плановете ме са забранителният списък за раздържавяване не само да бъде запазен, но и да бъде разширен и в него на практика да влизат всички публични дружества с над 50 процента държавно участие и отново ваденето на фирми от него са да става само след одобрението на Народното събрание.

Плановете бяха бъдещата Агенция за публичните предприятия и инвестиции да решава как държавата да управлява и печели по-добре от дружествата, в които притежава над 50%. Намеренията бяха тя да публикува и актуална информация и отчети за дейността на публичните предприятия, включително финансова и нефинансова информация за тях.;

На държавните предприятия пък щяха да се конкретни цели за изпълнение през годината и накрая новата агенция ще оценява дали те са постигнати. Предвиждаше се също така продажба през електронна платформа на обособени части от имуществото на дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала и от имуществото на търговски дружества, чийто капитал е собственост на други търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала.

Споделяне

Още от Бизнес