Карантината за Covid става 10 дни по нареждане на Борисов

"Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите"

Карантината за Covid става 10 дни по нареждане на Борисов

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че карантината за Covid-19 в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. Той обяви при пристигането си за участие в Европейския съвет в Брюксел, че е дал съответните нареждания в петък сутринта. Намаляването на дните карантина следва друго наскоро въведено облекчение - отпадането на изискването да се прави PCR тест, за да бъде отменена.

"Най-после имаме общ план за действие от Европейската комисия, този път са се потрудили доста, посочи Борисов по повод обсъдените общоевропейски мерки срещу пандемията от Covid-19. "Според мен сме закъснели, това трябваше да го направим още юли. Много от държавите в ЕС предприемат мерки, които паникьосват другите държави и създават разнобой в действията", коментирай той.

По думите му "нанасяме вреда върху психичното здраве на хората", визирайки мерките срещу разпространението на заразата в ЕС.

Той заяви, че в България трябва разписаните от министерството на здравеопазването изисквания да се спазват и тогава няма да се налага да се предприемат други мерки.Той е убеден, че от юни насам нашата страна прилага доказано най-правилен подход  с доставката на медикаменти, с осигуряването на болниците и с готовността за допълнителни легла, с въвеждането на кодове за отделните градове и препоръки гражданите да не пътуват до опасните райони. Изказването му идва на фона на цяла седмица с рекордни стойности от по 800-900 нови случая на коронавирус.

"Много е важно всеки българин да знае, че пазейки себе си, пази другия до него, бизнеса, туризма", добави премиерът. 

"Моето мнение е, че децата трябва да отиват на училище. Разпоредил съм, че децата трябва да ходят на училище", каза Борисов.

Той посочи, че носенето на маски предпазва от заразяване с инфекцията, макар и не напълно.

На ден държавата харчи над 120 хиляди лева за тестове, допълни още премиерът.

Борисов коментира също, че средствата от ЕС за преодоляване на икономическите последици от пандемията, които се очаква да бъдат предоставени със следващия общ европейски бюджет, още не са на разположение. "Най-рано януари-февруари, ако стане, би било голям успех", поясни той по повод незавършилите преговори за бюджета между европейските институции.

Иначе Борисов приветства бързината, с която Европейската комисия действа по въпроса с ваксините. "Важно е да бъде много прозрачно и на достъпна цена. За съжаление една по една компаниите спират тестовете на ваксините, защото вирусът мутира много. Трябва изцяло да се доверяваме на професорите и да не експериментираме много по здравни теми. Прави впечатление, че в Китай има 11 заболели. Не искам да обидя никого, но това силно ме смущава", посочи премиерът.

По думите му има голямо разминаване в броя тествани лица и подчерта, че е най-важно да има медикаменти, достатъчно легла, да се препоръчва на хората да не пътуват към силно засегнатите места. Според него трябва да се наблегне и на психичното здраве, да не се всява паника и допълнителен стрес.

Здравният министър: Нямаме притеснения за пандемията

Междувременно министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви по време на петъчния парламентарен контрол, че здравните власти нямат никакви притеснения относно плана за действие, свързан с пандемията.

"От тази най-висока трибуна искам да кажа на всички български граждани, че нямаме абсолютно никакви притеснения по отношение на плановете или действията, които предприемаме ежедневно. В България към настоящия момент има достатъчно легла и достатъчно медицинска апаратура, необходима и достатъчна за лечението на всички български граждани по всички области и всички лечебни заведения в страната. Не мога да се съглася, че правителството и лично Министерство на здравеопазването не предприема адекватни и навременни действия. Напротив. България се намира на едно от последните места по заболяемост в Европейския съюз", каза той.

От левицата в петък поискаха Националният план за готовност за грипна епидемия да бъде обсъден в парламента и да бъде актуализиран, ако е необходимо, както и да се прилага стриктно от правителството.

Такъв дебат за политиката на правителството спрямо епидемията с участието на здравния министър ще се проведе другата седмица в парламента. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус