Карантинираните няма да могат да гласуват, ако няма промяна в закона

Карантинираните няма да могат да гласуват, ако няма промяна в закона

Хората, поставени под карантина заради пандемията, няма да могат да гласуват, алармира в неделя Александър Андреев, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Подвижните избирателни кутии не позволяват на хора под карантина да гласуват. Гласуване по пощата, ранно гласуване, използването на електронни устройства са алтернативни начини в други държави, но ние трябва да се съобразяваме с нашия Изборен кодекс. Необходима е законодателна промяна", каза той пред БНР.

Андреев добави че изборите по време на пандемия са предизвикателство и подчерта, че са необходими мерки, които да позволят провеждане на изборите и ограничаване на възможността за заразяване.

"Гласуването по пощата изисква активната регистрация на избирателите, за да получат предварително документацията, свързана с гласуването. Логиката на това гласуване е различна от тази в България. Това обаче не пречи законодателят да прецени дали е възможно в нашата страна“, добави още той.

На 3 декември говорителят на ЦИК Таня Цанева посочи, че е възможно изборите да бъдат отложени с два месеца и вместо през март, да се проведат през май. "Датата, в която ще бъде определен изборният ден, може да варира, съгласно Конституцията, в рамките на 2 месеца. Могат да са до края на месец май", каза тя пред бТВ.

Президентът Румен Радев обаче обяви, че засега няма намерение да се възползва от конституционното си правомощие да отложи изборите за по-късна дата.

"Държавният глава не предвижда отлагане на предстоящите парламентарни избори. Президентът очаква отговорните институции да създадат всички необходими условия за прозрачен, честен и безопасен за здравето на гражданите изборен процес", съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

От думите на Андреев в неделя стана още ясно, че е необходимо увеличаване на заплащането за членовете на секционните избирателни комисии.

На 7 декември, понеделник, изтича срокът за подаване на заявления по обществената поръчка за доставка на машини за гласуване.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?