"Карантинните" глоби в Берлин: От 10 до 500 евро

"Карантинните" глоби в Берлин: От 10 до 500 евро

Неспазването на минималната физическа дистанция от метър и половина, необходима за борба с коронавируса, ще се наказва в Берлин с глоби до 500 евро,  съобщи в петък кметството в столицата на Германия, цитирано от Франс прес.

Германия продължи до 19 април срока на мерките, въвеждащи задължителна социална дистанция, и на ограниченията във връзка с пандемията - затварянето на ресторантите, училищата, културните обекти и др. Забранено е също така да се събират повече от двама души.

Всяка от 16-те провинции прие собствена таблица с глоби, за да наложи спазването на тези мерки.

Всеки, който напусне дома си без уважителна причина, ще трябва да плати от 10 до 100 евро глоба, заяви още кметът социалдемократ на Берлин Михаел Мюлер.

В германската столица не е обявена тотална изолация, но се препоръчва живеещите в града да излизат само за да напазаруват, да идат на лекар или да се разходят из някой парк на прилично разстояние от останалите посетители.

Ако някой ресторант все пак реши да отвори, глобата ще е между 1000 и 10 000 евро. Също толкова ще плащат берлинчани, ако настанят в жилището си туристи или го дадат под наем.

В други провинции за неспазващите дистанция са предвидени и по-солени глоби - до 1000 евро.

Към тази сутрин в Германия са официално потвърдени 79 696 случая на заразяване с новия коронавирус (нови 6174 за последното денонощие) и 1017 смъртни случая по данни на института "Роберт Кох". В Берлин болните са 3202.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус