Караянчева: Нека президентът да каже защо иска да промени датата на изборите

Цвета Караянчева, снимка БГНЕС

"Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите", призова председателят на парламента Цвета Караянчева пред журналисти в Кърджали, цитирана от Агенция "Фокус".

"Подходящата дата за изборите е тази, която посочи президентът. Той има единствен правото да посочи датата. За нас от ГЕРБ няма значение коя е датата. Ние сме готови за избори, когато каже президентът. Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите, след като предварително беше обявил тази дата и на кого не отърва тази дата? Нека той да каже, не мога да кажа аз", посочи Караянчева.

Думите на Караянчева са като ехо на изказването на премиера Бойко Борисов от вторник. Борисов заподозря президента в опит да се промени предварително посочената дата на вота.

"Да се чуди президентът Радев, как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите на друга дата, е грозно", коментира Борисов във Велико Търново. Премиерът подозира, че президентът търси някакви оправдания, за да вземе решение по темата.

По-рано във вторник президентът проведе консултации със здравния министър Костадин Ангелов и други здравни експерти във вторник. Радев поиска от здравните власти прогноза за развитието на епидемията и план за изборите, а те го призоваха първо да насрочи датата.

В сряда Караянчева коментира, че мандатът на Народното събрание е до 26 март.

"Имаме готовност дори и да сме в предизборна кампания между 26 февруари и 26 март, ако датата на изборите е 28 март, по конституция да свикваме извънредно заседание на Народното събрание. Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица с намалено време между първо и второ четене. Имаме готовност и ще отговорим на динамичната ситуация", обясни тя.

Според нея трябва да има и произнасяне на медицинските власти за организацията на изборите.

"Има много неща, които трябва да се уточнят и нека да изчакаме какво ще кажат оперативният щаб и Министерството на здравеопазването", допълни Караянчева.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?