След като той заяви, че не се отказва и иска програмен кабинет

Караянчева отиде в дома на Босия, но не го убеди да спре да гладува

Анкетна комисия щяла да проверява съмненията му за корупция

Снимка: Веселин Боришев, "Клуб Z"

Председателят на парламента Цвета Караянчева и вътрешният министър Валентин Радев отидоха лично в дома на известния дисидент Николай Колев-Босия, за да го убеждават да прекрати гладната си стачка до оставка на транспортния министър Ивайло Московски и разпускане на депутатите.

Това стана няколко часа, след като Босия даде пресконференция в БТА, на която потвърди, че ще продължи да гладува, докато не бъдат изпълнени исканията му. На 34-ия ден от стачката си той се обяви и за съставяне на програмен кабинет, ако народните представители изпълнят искането му.

"Това, което трябва да се направи, е президентът да свика една общонационална кръгла маса без политици, само с неправителствени, териториални и всякакви сдружения, която да поставя ясно и точно проблемите на България. Въз основа на това да се направи една програма, да се избере един програмен парламент, да се направи едно програмно правителство", заяви Колев, чието физическо състояние видимо се влошава с часове.

По думите му "в противен случай ще се влачим като пребити кучета" – "оставихме ги 28 години и те не решиха нито един проблем, а само създадоха още повече". Към подкрепящите действията на Босия в понеделник се присъединиха бившият служебен премиер Ренета Инджова и ексслужителят на НСО, известен с опозиционните си позиции – Николай Марков.

Впоследствие от кабинета на Караянчев разпространиха информацията, че тя е поканила Колев на разговор в Народното събрание, но самият той отрече от дома си да е получавал подобна покана. Затова и парламентарната шефка реши да го посети лично.

"Отивам с твърдото съзнание да убедя г-н Колев да прекрати тази стачка, защото за живота не може да има никакви пазарлъци. Ще му предложа да направим временна комисия в парламента, той да изложи абсолютно всички факти и обстоятелства, които има. Вътре ще участват и негови хора, и хора от неправителствения сектор ще участват, и в рамките на един месец ще излезнем със съответните заключения. Това е, което мога да предложа на г-н Колев. Исканията му за оставки на министри, за разпускане на парламента... Този парламент е избран от над два милиона и половина български граждани", коментира пред медиите Караянчева.

В крайна сметка Босия още веднъж декларира, че няма да спре да гладува поне до четвъртък, когато иска да види дали парламентарната шефка ще изпълни ангажимента си за съставяне на анкетна комисия, която да провери всички съмнения за корупционни схеми при издаването на шофьорски книжки от агенция "Автомобилна администрация" към транспортното министерство. Този вариант за отиграване на ситуацията с гладната стачка на Колев от страна на управляващите бе анонсирано малко по-рано и от вътрешния министър Радев пред бТВ.

Както е известно Босия започна гладната си стачка на 13 юни, като посочи за причина възстановяването на работа на служители от "Автомобилна администрация", уволнени преди това заради съмнения в корупция. До този момент никой от управляващото мнозинство не бе изявявал желание да се види с Босия, като единствено Московски коментира, че се е запознал с доказателствата му за корупция в "Автомобилна администрация", но те не били свързани с неговия министерски мандат.

Самата Караянчева пък остро критикува съмишлениците на Колев, които по думите ѝ го водели с ръкопляскания по "пътя към смъртта". Вътрешният министър Валентин Радев и президентът Румен Радев пък призоваха дисидента да не застрашава повече живота си и да прекрати гладната си стачка.

Николай Колев отговори на призива на държавния глава, заявявайки, че президенството е с много нисък коефициент на полезно действие и интелектуален капацитет, след като 24 дни след началото на гладната му стачка, единствено е решило да препрати декларацията на Босия на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Накрая вие се обръщате към мен да прекратя гладната си стачка, но не споменавате нищо за условията, които съм поставил. Ако вие се бяхте обърнали към парламента с въпросите дали ще уважат моите искания – разбирам, но вие не правите нищо такова. Явно смятате, че аз при вашия отговор ще подскоча до небето от кеф, че сте ми написали едно възглупаво писмо и веднага ще си поръчам порция кебапчета, шопска салата и отлежала гроздова. Нямате основание да ми се сърдите на отговора. Каквото писмото ви – такъв и отговорът ми", обърна се Колев към държавния глава преди десетина дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България