Караянчева ще овладява тежки спорове в парламента с хладнокръвие

Не е добре в НС да има толкова конфронтация и лични нападки, смяна новият шеф

Цвета Караянчева, сн. БГНЕС

Избраната преди дни за председател на парламента Цветя Караянчева, която зае мястото на подалия оставка Димитър Главчев заради изгонването от пленарна зала на лидера на БСП, заяви, че се надява да няма такива тежки ситуации, но ако има такива " ще ги решавам с хладнокръвия".

"От дълго време съм в политиката, а от 6 месеца съм заместник-председател на парламента и съм чула какво ли не. За мен е важно хората да ме приемат такава, каквато съм, да си свърша работата и наистина да бъда първа сред равни, както трябва да бъде един председател. Обещавам да наблягам повече на втората част", каза Караянчева пред БНР в неделя.

"Ние сме демократична държава, парламентът е демократичен орган, в който трябва да се чуват всички гласове. За съжаление, от началото на този парламент има страшно много конфронтация, има много личностни нападки, което не е добре. Надявам се, тъй като лидерите на парламентарните групи заявиха след оставката на господин Главчев, че ще овладеят емоциите, че ще работим държавнически. Надявам се това да е така, поне в началото и поне по време на председателството", допълни новият парламентарен шеф.

Тя определи като държавническа постъпката на Главчев да подаде поисканата му от БСП оставка. Социалистите обявиха в четвъртък бойкот на пленарните заседания до отстраняването на Главчев от председателското място, което и се случи ден по-късно по желание на представителя на ГЕРБ.

Караянчева заяви, че никой по никакъв начин не е оказвал натиск върху Главчев, чиято оставка дойде след посещение на премиера Бойко Борисов в Народното събрание. Министър-председателят заяви тогава, че е казал на Главчев да решава сам.

"Надявам се да остане. Аз също разговарях с него в петък и го помолих да остане, колегите също искат той много да остане в парламента, за да можем да използваме неговата експертиза като експерт икономист. Той има какво да даде на парламента и може да бъде много полезен. Окончателното му решение очакваме след няколко дни", каза Караянчева относно бъдещето на Главчев в парламента.

В ситуацията, довела до искането за оставката му, Главчев е реагирал "съобразно правилника, но може би имаше и малко повече", смята тя и подчерта, че всички страни в спора имат отговорност за покачването на напрежението.

"Аз мисля, че за тези шест месеца, в които съм заместник-председател съм спестила доста изказвания, които съм искала да направя, и ще продължа, поведението ми да бъде подобаващо на председател, защото много неща могат да се кажат, политически, но вече трябва да бъдат на друго ниво", допълни новият шеф на НС.

По повод причината за скандала с отстраняването на Нинова – искането ѝ Борисов да бъде изслушан в парламента заради твърдението му, че в парламента има наркотрафиканти, Караянчева каза, че "това е работа на прокуратурата и разследващите органи, това е работа и на политическата сила, която е установила в редиците си такива народни представители".

"Право е на председателя на партията, на ръководния орган на партията да вземат отношение по тези теми. Председателят го ще изпълни, ако има разпореждане от главния прокурор за отнемане на имунитета. Председателят на Народното събрание не е разследващ орган. Ние имаме много работа да свършим. На мен ми предстои доста сериозна работа и в посока на Европейското председателство. Във вторник идва председателят на Европейския парламент, господин Таяни, с него идват и председателите на парламентарно-представените партии в ЕП...", допълни тя

Караянчева заяви, че не е имало "пазарлък" с БСП, при който оставката на Димитър Главчев да е била обвързана с подкрепа на конституционните промени за разследването на приватизацията. Решението на Пленума на БСП да гласува против, но Нинова да положи подпис сред вносителите на проекта тя оцени като "ненужна подкрепа, защото те казват, че ще се подпишат, но ние подписите ги имаме събрани".

"Необходимо ни е да има гласувания в зала, така че подписът не върши никаква работа, за съжаление, а след като групата ще гласува "против", на практика, няма да има смисъл, защото ние имаме 160, но ще ни трябва още един глас, за да може наистина да минат конституционните промени. Ще си минем по процедурата, пък каквото стане в зала. Винаги, когато имаш време да убедиш някой, винаги има шанс да го обърнеш на твоя страна", посочи още парламентарният председател.

Караянчева изрази лично мнение, че би било добре в НС да бъдат изслушани главният прокурор и министърът на икономиката заради сделките от приватизацията, но подчерта, че "мнението на групата ще го изрази господин Цветанов".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?