Караянчева заподозря президента, че подготвя политически проект

Министрите в останка - "изключителни професионалисти и мъже на честта"

Цвета Караянчева. Сн. БГНЕС

Председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) заподозря, че президентът Румен Радев подготвя свой политически проект. Това тя е разбрала от обръщението на държавния глава преди началото на новия политически сезон.

"С това изявление той се определи като единствената опозиционна сила, но пък каза, че избори засега не са необходими, което значи, че той все още не е готов със своя политически проект", каза Караянчева пред бТВ.

"Може би подготвя политически проект след мандата си, това е негово право, но за тези 5 г., които е избран, трябва да е институция обединител на българската нация", смята Караянчева.

Тя разкритикува Радев, че не се справя с това да обединява нацията и трябва да поработи повече в тази посока. "Трябва да не се вслушва много в съветниците, които му пишат словата, а да говори от сърце", препоръча Караянчева.

"Очаквах да го видя в парламента и там да отправи своето послание, но той има право да го прави и по телевизията. Посланието някак си ме смути, защото като държавници трябва да си говорим по друг начин. Може да имаме лично отношение един към друг, но когато си институция, трябва да говориш по друг начин", смята Караянчева.

Промените в кабинета влизат в парламента

Тя коментира и подадените три министерски оставки след катастрофата край Своге. Заради нея премиерът Бойко Борисов поиска оттеглянето на министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на вътрешните работи Румен Радев и на транспорта Ивайло Московски. Коалиционните партньори от "Обединение патриоти", както и представители на ГЕРБ, обаче се обявиха против оставките на министрите, тъй като не смятат, че те са виновни за катастрофата. Въпросът с промените в правителството ще бъде обсъждан от коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединение патриоти" в понеделник. Възможно е след това Николай Нанков да запази поста си, въпреки че подчинената му Агенция "Пътна инфраструктура" не е успяла да накара изпълнителя на ремонта на пътя до Своге да поправи дефектите по него.

Според Караянчева новият състав на правителството може би ще бъде гласуван в парламента в сряда или четвъртък другата седмица. "С оставките, които бяха подадени, се пое политическата отговорност. Така се постъпва. И тримата министри са изключителни професионалисти и мъже на честта", допълни тя. Според нея дали оставките ще се приемат е "тема на друг разговор – коалиционен съвет, Народното събрание, как ще гласуват парламентарните групи".

Според председателя на парламента министрите се справят добре, но в правомощията на премиера е да реши дали това е така и, ако сметне за нужно, да прави промени.

Краянчева каза още, че е нормално в коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти" да прехвърчат искри, тъй като "не по всичко сме съгласни с предложенията на колегите от Обединени патриоти или те с нашите". Според нея проблемът е комуникацията и това, е в последните няколко месеца коалиционните съвети не са се провеждали регулярно.

Нинова прекалила

Лидерът на БСП Корнелия Нинова малко прекали, като обвини цяла парламентарна група, че са убийци, и затова наложих наказание "забележка", обясни Караянчева по повод вчерашните скандали в парламента. "По този начин така се окачествяват и над 1.2 млн. български граждани, които са гласували за тази партия", подчерта тя. "Но в никакъв случай не искам някой да си помисли, че ако от партия ГЕРБ някой използва обидни квалификации, няма да бъде наказан", предупреди шефът на НС.

"Ако БСП сега са се сетили да вървят сред народа, са закъснели", коментира Караянчева намерението на повечето депутати от левицата да не ходят в парламента, а да се срещат с хората. По думите ѝ от ГЕРБ са непрекъснато сред хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?