Кардинал от Ватикана се обяви против присъединяването на Турция в ЕС

Напрежение между Турция и Ватикана възникна след изявление на високопоставен католически духовник срещу приемането на Турция в Европейския съюз.

Префектът на Конгрегацията по въпросите на вероучението на Ватикана кардинал Йозеф Рацингер заяви в интервю за френското седмично списание Фигаро, че Турция трябва да установи отношения с арабския свят, а не да се присъединява към ЕС, съобщи в електронното си издание в. Милиет.

Турция винаги е била "в контраст" с Европа и присъединяването ѝ към ЕС би било грешка, казва още кардинал Йозеф Рацингер, един от духовните лидери на Римокатолическата църква.

Ватикана е религиозна държава и не е член на Европейския съюз. Анкара води преговорите по присъединяването си към ЕС с държавите-членки на съюза, заяви в отговор министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Тбилиси, където е на официално посещение.

В интервюто си кардинал Рацингер заявява, че Европейският съюз трябва да продължи дискусията за християнското си наследство и предупреждава, че уеднаквяването на двата континента (Европа и Азия) би било грешка, защото то би означавало "заличаване на културата в полза на икономиката".

По БТА

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?