Кардиналите избират новия глава на Римокатолическата църква

Сикстинската капела в очакване на кардиналите. Сн. ЕПА/БГНЕС

Във Ватикана днес започва конклавът за избор на нов глава на Римокатолическата църква. На латински con clave означава "под ключ" и напомня за традицията кардиналите да бъдат заключени, докато не изберат папа.

Сто и петнадесет кардинали на възраст до 80 години имат право да избират нов папа. Шейсет и девет от тях участват за първи път в конклав.

Според разпоредбите, които бяха приети по искане на оттеглилия се Бенедикт Шестнайсети папата се избира с мнозинство от две-трети от кардиналите избиратели.

От 1878 г. конклавите протичат в прочутата Сикстинска капела на ватиканския дворец, изрисувана от Микеланджело.

От съображения за сигурност днес сутринта тя бе проверена проверена за скрити микрофони и микрокамери. Системата от сензори, отчитащи влагата и температурата в помещението, инсталирана заради фреските, също е изключена, а близо до Капелата са поставени химически тоалетни, за да се спести разкарването на кардиналите до долните етажи.

По време на конклава кардиналите нямат достъп до интернет и до социалните мрежи, не могат слушат радио, да четат вестници и да гледат телевизия, да се обаждат по телефона. Те ще обитават резиденцията "Света Марта" в пределите на Ватикана.

Сутринта преди конклава кардиналите участват в базиликата "Свети Петър" в литургия, наречена Pro eligendo romano pontifice (За избора на римски папа). Отслужва я кардинал Анджело Содано, доайен на кардиналската колегия.

Конклавът започва в 15.30 ч. по Гринуич, продължава до 18.15 ч. и след това се отслужва вечерна литургия.

Ако в първия ден папа не бъде избран, през следващите два дни кардиналите се събират от сутринта. Те гласуват по два пъти сутринта и по два пъти следобед.

При гласуването кардиналите попълват името на предпочитания от тях кандидат на бюлетина, на която е отпечатано: Eligo in Summum Pontificem (избирам за суверен папа) и я поставят в урна. Урните са три - първата е за пуснатите бюлетини, във втората те се държат след преброяването, подготвени за изгаряне, а третата е за улеснение на болни кардинали, останали в хотела.

Ако след преброяването на бюлетините се установи, че папа не е избран, следва втори вот и тогава бюлетините от двата последователни вота се изгарят заедно. Ако след три дни на избори няма папа, гласуването временно се прекратява и кардиналите се отдават на молитви, а после започва нова серия от гласувания.

Очакванията днес са за кратък конклав. От 1903 г. нито един конклав не е продължавал повече от пет дни. Бенедикт Шестнайсети беше избран през 2005 г. след четири гласувания.

Димът, издигащ се от комина над Сикстинската капела е единственият индикатор за хода на гласуването. Черният дим означава, че папа не е избран. Белият дим сигнализира, че вече има нов Свети отец.

За 5300-те журналисти, тръпнещи в очакване във Ватикана, агенциите припомнят, че димът от комина се очаква два пъти в денонощието. Днес, когато има само едно гласуване, той се очаква около 18 ч. по Гринуич (20 ч. българско време). От утре, когато се гласува четири пъти, димът се очаква или около 11 ч. по Гринуич (13 ч. българско време) или в 18 ч. по Гринуич (20 ч. българско време).

След като бъде избран папа, му задават два въпроса - дали приема мисията и какво име си избира.

На теория всеки католик може да бъде избран за папа, но от 14 век папата винаги се избира измежду кардиналите.

След като Бенедикт Шестнайсети обяви през февруари, че се оттегля, в различни вестници се споменаха първоначално имената на 30 кардинали, подходящи за папа. Накрая медиите се фокусираха върху по-малко от 10 от тях - архиепископа на Милано Анжело Скола, архиепископа на Сао Пауло Одило Шерер, квебекския кардинал Марк Уеле, архиепископа на Бостън Шон О'Малей, архиепископа на Ню Йорк Тимъти Долан, унгарския кардинал Петер Ердьо, австрийския Кристоф Шьонборн и мексиканския Франческо Роблес Ортега.

Първите трима от този списък са сочени за основни фаворити.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?