В навечерието на избора на нов папа

Кардиналите се събират на последна подготвителна среща преди конклава

Сн. ЕПА/БГНЕС

Кардиналите на Римокатолическата църква се помолиха в неделя за духовно водачество преди конклавът при закрити врата да избере нов папа, който ще оглави църквата в един от най-трудните периоди в нейната история, предаде Ройтерс.

В понеделник, 11 март, кардиналите ще имат последна подготвителна среща преди конклава, за да доуточнят описанието на длъжността за човека, който според тях ще бъде най-подходящ да застане начело на църквата, опетнена от секс скандали в световен мащаб и твърдения за корупция във Ватикана.

Сто и петнайсетте кардинали, които от вторник ще участват в избора на следващия папа, в неделя отслужиха литургии в Рим - или на спокойствие в частни параклиси, или сред величието на големите римски катедрали и базилики.

"Конклавът е съвсем скоро. Нека се помолим Светият дух да даде на Църквата човек, който може да я води по стъпките на великите папи от последните 150 години", заяви миланският кардинал Анджело Скола на литургията си в Рим.

Скола, на 71 години, е сочен за водещия италиански кандидат да наследи папа Бенедикт, който миналия месец стана първият папа от шест века, слязъл от папския престол, вместо да управлява до живот.

"Трябва да вземем правилното решение", каза на литургия в малка барокова църква 63- годишният кардинал Одило Педро Шерер, архиепископ на Сао Пауло, определян за водещ кандидат на Латинска Америка.

Ватикана се готви все по-усилено за конклава, който започва във вторник. В събота на покрива на Сикстинската капела бе монтиран коминът, който ще възвести с прословутия бял дим края на кардиналското заседание.

Ако за два или три дни не бъде избран папа, това би означавало, че кардиналите вероятно са силно разединени и може да се наложи да се обърнат към друг кандидат, за да постигнат консенсус, отбелязва Ройтерс.

Миналия век нито един конклав не е продължавал повече от пет дни. През 2005 година папа Бенедикт бе избран само за 24 часа, след едва четири кръга на гласуване.

Този път не се очертаха ясни фаворити, които да поемат управлението на църквата, преживяваща труден период, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?