Кардиналите ще се съберат след 15 март, за да изберат новия папа

Федерико Ломбарди

Конклавът, който ще избере приемник на папа Бенедикт Шестнайсети, ще се събере не по-рано от 15 март, съобщи Ватикана, цитиран от Ройтерс.

Конклавът - събранието на кардиналите, на което се избира нов глава на Римокатолическата църква - ще започне 15 до 20 дни след овакантяването на папския престол на 28 февруари, обяви на пресконференция говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди.

Папа Бенедикт Шестнайсети ще напусне Ватикана в деня на оттеглянето си с хеликоптер и ще се отправи към лятната резиденция Кастел Гандолфо около 5 часа следобед на 28 февруари, добави Ломбарди.

Бенедикт ще прекрати официално мандата си в 20 часа същия ден. "Оттогава нататък престолът ще бъде вакантен," подчерта говорителят.

Преди да се оттегли, папата ще има две частни аудиенции с италиански лидери. Очаква се италианският премиер в оставка Марио Монти да го посети в събота, а президентът Джорджо Наполитано ще бъде приет на 23 февруари, добави Ломбарди.

Бенедикт Шестнадесети шокира Църквата в понеделник, като обяви първото от векове оттегляне на папа от Светия престол. Ломбарди призова днес католиците да не се стъписват от решението на Бенедикт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят