Кардиолог: Често първата изява на коронавируса е инсулт

Д-р Рада Прокопова

Наблюдава се известно успокояване, от около седмица активните случаи на Covid намаляха, но има ръст и на инфарктите и на инсултите. Много често първата изява на коронавируса е инсулт. Пристигат пациенти с инсулт в спешно и се установява, че са с коронавирус". Това обяви д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Света Анна" в понеделник пред БНТ.

Много често първата изява на коронавируса е инсулт. Пристигат пациенти с инсулт в спешно и се установява, че са с коронавирус".

"В нашето отделение постъпват тези пациенти с Covid, които са със съдови заболявания и това е доста по-трудно за работа. Те боледуват по-тежко, по-дълго и с повече усложнения. Самият коронавирус е заболяване, което има сериозни съдови усложнения. При пациенти, при които по принцип съдовете са увредени, заболяването протича значително по-тежко", обясни д-р Прокопова.

Тя изрази мнение, че при преболедуване вероятността от тромбоза е много по-голяма.

При ваксинирането с "Астра Зенека" имаше изнесени случаи за съдови тромбози, но мога да ви кажа, че в болницата не е имало нито едно сериозно съдово усложнение след ваксиниране", каза д-р Прокопова.

Поясни още, че при нито една ваксинация не може да се изключи подобен вид проблем, но ако направим паралел между боледуване и ваксинация рискът при съдови усложнения и тромбози е по-висок при боледуване, отколкото при ваксинация.

Тя каза още, че пациентите със сърдечни и съдови заболявания, диабетици, би трябвало да се реваксинират с трета доза.

"Пациентите, които са с риск естествено, че ще боледуват по-тежко и би трябвало да свикнат с мисълта, че реваксинацията при тях ще бъде вероятно начинът по който ще се предпазват следващите години", обясни д-р Прокопова.

Тя заяви, че има т.нар. постковид синдром, но дали той е действителен или е психологически феномен от страха от смърт и усложнения, трябва да се разграничи от лекар.

"Затова моят съвет е към тежко преболедувалите, да си направят консултация освен с кариолог и с пулмолог, тъй като тази болест е пневмония и може да доведе до трайни последствия за белите дробове", каза д-р Прокопова.

Тя призова хората да бъдат по-добри към лекарите: "Правим всичко възможно, не винаги успяваме, не винаги сме толкова перфектни, но повярвайте с всичка сила опитваме да сме такива".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?