Кърджали и 35 села остават без питейна вода поне до неделя

Депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира прокуратурата

Кърджали и 35 села остават без питейна вода поне до неделя

Кърджали, Момчилгард и още 35 села в района ще останат без питейна вода поне до неделя. Причината е, че падналите обилни валежи на 23 юли, доведоха до увеличаване на мътността на водата и излизането от строя на пречиствателната станция.

Местното ВиК беше обещало да пусне питейната вода на 28 юли, но в понеделник обяви, че все още не става за пиене, а като причина са посочени нови валежи през почивните дни.

В събота към питейния язовир "Боровица" е постъпила нова приливна вълна замърсени води от планината. "В момента водата, която достига до Кърджали и останалите населени места не отговаря на стандартите нито по биологични, нито по физико-химични показатели", се казва в съобщение на Районната здравна инспекция (РЗИ).

Екипи на инспекцията ежедневно вземат проби от помпената станция и от 7 различни места на водопроводната мрежа, но навсякъде се отчита замърсяване. Специалистите съветват течността от чешмите да се използва единствено за битови нужди, миене и пране, но не и за пиене и готвене.

ВиК Кърджали планира водата от мрежата да бъде изпусната в понеделник, като по този начин трябва да се отстранят натрупалите се утайки. В 3 часа на 29 юли ще започне извършване на масирана дезинфекция на водопроводната мрежа. При успешна дезинфекция ще се вземат проби за микробиологичен анализ. Резултатите от пробите ще бъдат известни след 48 часа или след обяда на 1 август, се казва в съобщение на ВиК Кърджали.

Това означава, че най-рано през почивните дни кърджалийци ще имат питейна вода

В същото време депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева сезира Окръжната прокуратура в Кърджали за влошеното качество на питейната вода в града. Тя настоява да се провери дали са предприети адекватни мерки за овладяването на проблема.

Реакцията на Караянчева е продиктувана от многото запитвания и сигнали на местни жители. Те са недоволни, че от близо седмица водата в Кърджали и още 35 населени места е с повишена мътност и има забрана за нейното използване за пиене и готвене.

Според Караянчева има съмнения, че аварията се дължи не само на валежите, а и на изпробването на нов вносен препарат в пречиствателната станция, без необходимите сертификати и разрешения за българския пазар. Депутатката иска прокуратурата да установи има ли такъв нов реагент, тестван ли е той в лабораторни условия и защо представители на фирмата -доставчик са имали достъп до пречиствателната станция. Караянчева настоява и ВиК да отговори на осем въпроса по проблема.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?