"Карфур" спря плащанията си към български доставчици

"Карфур" спря плащанията си към български доставчици

Гръцкият представител на френския лидер на бързооборотни стоки "Карфур" (Carrefour) е спрял плащанията си към доставчици в България заради временни финансови затруднения. Това съобщи "Регал" като се позова на няколко неназовани производители.

Сумата на просрочените плащания към местни компании вероятно е от порядъка 20-30 млн. лв., като средното забавяне е около 40-45 дни. Временните затруднения на веригата вероятно са заради балканската експанзия на франчайзинговата компаниях "Маринопулос" (MarinopoulosGroup),  собственик на правата на марката.

Плащанията се бавят от началото на годината, като през април компанията се е опитала да удължи срока на отложените плащания с анекси към договорите, а тези дни е започнала да отказва и вече потвърдени заявки за стока, посочва "Регал".

Заради забавянията много доставчици изпитват финансови затруднения, а други вече са спрели да работят с веригата.

Първите индикации за финансови проблеми с гръцкия представител на френската марка са  започнали още през септември 2012 г., когато отделни банки са отказвали на търговци да застраховат плащанията им от "Карфур".

Заради липсата на яснота в средите на производители и търговци се ширят различни версии за затрудненията, но преобладава тезата за бързо разрастване. Според най-популярната причината е скорошната покупка на албанската верига магазини Euromax от страна на "Маринопулос". През миналата година беше открит първият обект на "Карфур" в Скопие, а в момента започва и експанзия в Сърбия.

Успоредно с това върви и ударно разрастване на веригата в България. В рамките на няколко месеца компанията отвори три хипермаркета – два в София и един в Стара Загора, както и по-малки магазини в различни градове. Отварянето на новите обекти е било нужно най-вероятно, за да изпълни "Маринопулис" ангажиментите към франчайз партньора си "Карфур".

В България веригата е сред средно големите и има 18 магазина. По неофициална информация от пазара приходите ѝ за миналата година са били около 250 млн. лв., което с добавените обекти означава месечен оборот от над 20 млн.

Споделяне

Още от Бизнес